Archive for Nisan, 2012

MERCİMEK KÖFTESİ

Nisan 24, 2012 - 2:51 pm 10 Comments

 

Güzel bir günün tariflerinden birinde bugün sıra:)..

 

Geçen hafta annemin arkadaşları bize geldi. Ayda bir buluşuyorlar bu şekilde. Bu kez ben de dahil oldum onlara. O kadar güzel sohbet ettik ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım bile. Böylesi değerli insanlarla geçirilen saatler gerçekten de çok kıymetli. İçten, neşeli dost sohbetleri, onların hayat tecrübeleriyle bana aktardıkları, beraber tatlı anılarımız..Bütün bunlarla dolu dolu geçen, sohbetimize bol çayın eşlik ettiği sıcacık bir gündü..Tekrarını sabırsızlıkla bekliyor olacağım:).

 

Düşündüm de; küçükken, anne günleri yalnızca birbirinden leziz keki, böreği, çöreği mideye indirme anlamına gelirdi oysa:)). Nasıl sevinirdik annemizin günü olacak diye. Günler öncesinden hummalı çalışmalar başlardı mutfakta, çok iyi hatırlıyorum. Bize de okuldan gelince koca bir tabak hazırlanırdı birbirinden güzel yiyeceklerle dolu.

 

O zamanın klasikleri de dün gibi aklımda; pudingli-bisküvili pasta mutlaka olurdu, un yada nişasta kurabiyesi, kakaolu kek, peynirli poğaça, ıspanaklı börek de olmazsa olmazlardandı.

 

Sonra o günlerde mutlaka tarifler de değiş tokuş edilirdi; annem emektar yemek defterini açar, özenle deftere yazardı aldığı tarifi. Bu yüzden yıllar öncesinin o defterini bugün açtığımda, tarifin adı yanında tarif sahibinin de adı bulunmakta; “ablamın keki, Tuncay’ın tatlısı, Semiha’nın böreği” gibi:)..

 

Hey gidi günler hey..Yıllar sonra annemin günü için ana-kız beraber geçtik mutfağa:)..Bu kez kendi klasiklerimiz, eski tarif defterleri ve biraz da internet araştırması ilham kaynağımız oldu menümüzü hazırlamaya.

 

Menümüzden ilk tarifi paylaşayım öyleyse; benim en sevdiğim, ennnn klasiklerden “Mercimek Köftesi”nin tarifi..

 

Tarifi yazmadan önce siteme girdim, baktım; tarifi daha önce paylaşmamışım, oysa ne çok sevilir ve yapılır bizim evde. “Öyleyse zamanı çoktan gelmiş” dedim..

O gün kaç tane bu köftelerden yedim hatırlamıyorum bile:).

 

İşte tarifi:

 

Mercimek Köftesi

 

 

Malzemeleri:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı ince köftelik bulgur (biz esmer bulgur kullandık)

1 orta boy kuru soğan

1 küçük çay bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı domates salçası

7-8 dal maydanoz

7-8 dal taze soğan

Nar ekşisi

Karabiber, pul biber, kimyon, tuz

Yapılışı:

Öncelikle mercimeği 4 su bardağı suda, suyunu çekene kadar haşlıyoruz. Mercimek suyunu çekince ocağın altını kapatıyoruz. Yıkayıp süzdüğümüz bulguru mercimeğe ekliyoruz, iyice karıştırıp kabarmasını sağlıyoruz. Diğer yanda kuru soğanı yemeklik doğruyoruz, zeytinyağında iyice kavuruyoruz. Kavrulan kuru soğana salçayı da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra kavrulan soğan-salça karışımını bulgur ve mercimeğe ilave edip hepsini iyice karıştırıyoruz. Taze soğanları ince ince kıyıyoruz (sadece yeşil kısımlarını kullanıyoruz). Maydanozları da ince şekilde doğrayıp taze soğanlarla birlikte diğer malzemelere ekliyoruz. Damak tadımıza göre nar ekşisi ve baharatları serpip (ben bol ekşili ve kimyonlu seviyorum mesela) bütün malzemeleri elimizle yoğuruyoruz.

Yoğurup iyice karıştırdığımız malzemeye elimizle ince uzun şekil (klasik mercimek köftesi şekli) verip servis tabağına dizdiğimiz marulların üzerine sıralıyoruz. Yanında bol marul yaprağı ile servis ediyoruz.

Afiyet Olsun:).

FIRINDA TANE KARABİBERLİ DANA ETİ

Nisan 16, 2012 - 2:47 pm 6 Comments

 

Uzunca bir zaman önce yapılıp da fotoğrafı tarifinin yayınlanacağı günü bekleyen yemeklerden birinin tarifi yayınlanmalı bugün. Üstelik bahar sebzeleri çıkmaya, içinde kullanılan kış sebzeleri popülaritelerini yitirmeye başlamışken..

 

Bu yemeğin, benim tembelliğim kaynaklı makus talihini kırıp, en nihayet tarifini veriyorum öyleyse:)..

 

Bu et yemeğini çok severiz biz çünkü hem çok hafif hem de lezizdir. İçine etin yağından başka hiçbir yağ koymayız. Zaten kullanılan et de yağsız dana eti olunca oldukça hafif; içindeki sebzeler ve taze baharatlar sayesinde de bir o kadar da lezizdir.

 

İşte tarifi:

 

FIRINDA TANE KARABİBERLİ DANA ETİ

 

 

 

Malzemeleri:

 

1 kg yağsız dana eti (tek parça halinde)

10 diş sarımsak

15-20 adet tane karabiber

2-3 adet kereviz

2 adet patates

1 adet havuç

1-2 dal taze biberiye

tuz

 

Yapılışı:

 

Öncelikle etimizin üzerine bıçakla ufak kesikler açıyoruz. Tane karabiberleri ve kabuklarını suyup diş diş ayırdığımız sarımsakları bu kesiklerin içine elimizle bastırıp koyuyoruz. Yani her kesiğe bir tane karabiber ya da bir sarımsak gelecek şekilde etin içine gömmüş oluyoruz. Bu şekilde hazırladığımız etimizi kapaklı bir fırın kabına yerleştiriyoruz.

 

Etin etrafını kabuklarını soyup iri küpler halinde doğradığımız kereviz, patates ve havuçla kaplıyoruz. Etin üzerine bir kaç dal taze biberiye koyuyoruz, sebzelerin üzerine de kereviz yapraklarını serpiştiriyoruz. Bütün malzemelerin üzerine istediğimiz kadar tuz serpiyoruz.

 

Etimizi önceden 200C°’ye ısıtılmış fırında, kapağı kapalı şekilde pişiriyoruz.

 

Pişen eti fırından çıkartıp kalınca dilimler halinde kesip yanında sebzesiyle servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun:).

RENGARENK BAHAR SALATASI

Nisan 5, 2012 - 1:56 pm 10 Comments

Isınıp, üzerimdeki montun fazla geleceği zamanlar hayal gibiydi bu kış…Oysa birkaç gündür tam da bu hallerdeyim, yaşasın bahar geldi sonunda:)..

Bugün de bahara yaraşır bir salata tarifi vermek istiyorum. Bu salatayı annecim arkadaşı İris ablanın evinde yemiş, akşam eve gelince de bana bu güzel salatadan övgüyle söz etmişti..Eee, böylesi beğeni kazanan bir salatayı denememek olmazdı tabi. Hafta sonu bu leziz salata ailecek bir güzel lezzet testinden geçti elbette:). Hepimiz bayıldık bu salataya.

Hem madem önümüz yaz, daha hafif öğünlere ihtiyaç var; böyle bol malzemeli salatalar tam da bu isteği karşılar nitelikte..Üstelik davet sofralarınızda rengarenk sunumuyla sofranın baş tacı olmaya da aday.

Renklerinden dolayı bana baharı çağrıştırdığından adına “Rengarenk Bahar Salatası” dedim ben:).

İris Ablama bu leziz mi leziz tarifi için çoook teşekkür ediyor, her zaman için bu güzel tariflerinin devamını diliyorum:).

İşte Tarifi:

RENGARENK BAHAR SALATASI

Malzemeleri:

2 adet orta boy pancar

1 adet büyük boy patates

1 adet büyük boy havuç

1 çay bardağı dolusu bezelye (büyük aida çay bardağı)

1 çay bardağı dolusu konserve mısır (büyük aida çay bardağı)

5 adet kornişon turşusu

1 adet orta boy kuru soğan

8-10 dal dereotu

1 adet limonun suyu

Zeytinyağı

Yapılışı:

Öncelikle pancarı, patatesi, havucu ve bezelyeyi ayrı ayrı haşlıyoruz. Bunun için hazır garnitürlerden de kullanılabilir ama biz hepsini kendimiz hazırlamak istedik. Pancarı, patatesi ve havucu haşlamadan önce soyuyoruz. Pancarı haşlarken haşlama suyuna 3 yemek kaşığı kadar da sirke koyuyoruz. Kuru soğanı yemeklik şekilde doğruyoruz. Haşlanan sebzeleri ve kornişon turşusunu küçük küpler halinde doğruyoruz. Dereotunu ince ince kıyıyoruz. Doğradığımız bütün sebzeleri, bezelyeyi, mısırı ve dereotunu iyice karıştırıyoruz. Üzerine bir limon suyunu ve istediğimiz kadar zeytinyağını (biz 2-3 yemek kaşığı koyduk) döküp harmanlıyoruz. Derin bir servis kasesine alıp servis ediyoruz.

Afiyet Olsun:).