MERCİMEK KÖFTESİ
Güzel bir günün tariflerinden birinde bugün sıra:)..
Geçen hafta annemin arkadaşları bize geldi. Ayda bir buluşuyorlar bu şekilde. Bu kez ben de dahil oldum onlara. O kadar güzel sohbet ettik ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım bile. Böylesi değerli insanlarla geçirilen saatler gerçekten de çok kıymetli. İçten, neşeli dost sohbetleri, onların hayat tecrübeleriyle bana aktardıkları, beraber tatlı anılarımız..Bütün bunlarla dolu dolu geçen, sohbetimize bol çayın eşlik ettiği sıcacık bir gündü..Tekrarını sabırsızlıkla bekliyor olacağım:).
Düşündüm de; küçükken, anne günleri yalnızca birbirinden leziz keki, böreği, çöreği mideye indirme anlamına gelirdi oysa:)). Nasıl sevinirdik annemizin günü olacak diye. Günler öncesinden hummalı çalışmalar başlardı mutfakta, çok iyi hatırlıyorum. Bize de okuldan gelince koca bir tabak hazırlanırdı birbirinden güzel yiyeceklerle dolu.
O zamanın klasikleri de dün gibi aklımda; pudingli-bisküvili pasta mutlaka olurdu, un yada nişasta kurabiyesi, kakaolu kek, peynirli poğaça, ıspanaklı börek de olmazsa olmazlardandı.
Sonra o günlerde mutlaka tarifler de değiş tokuş edilirdi; annem emektar yemek defterini açar, özenle deftere yazardı aldığı tarifi. Bu yüzden yıllar öncesinin o defterini bugün açtığımda, tarifin adı yanında tarif sahibinin de adı bulunmakta; “ablamın keki, Tuncay’ın tatlısı, Semiha’nın böreği” gibi:)..
Hey gidi günler hey..Yıllar sonra annemin günü için ana-kız beraber geçtik mutfağa:)..Bu kez kendi klasiklerimiz, eski tarif defterleri ve biraz da internet araştırması ilham kaynağımız oldu menümüzü hazırlamaya.
Menümüzden ilk tarifi paylaşayım öyleyse; benim en sevdiğim, ennnn klasiklerden “Mercimek Köftesi”nin tarifi..
Tarifi yazmadan önce siteme girdim, baktım; tarifi daha önce paylaşmamışım, oysa ne çok sevilir ve yapılır bizim evde. “Öyleyse zamanı çoktan gelmiş” dedim..
O gün kaç tane bu köftelerden yedim hatırlamıyorum bile:).
İşte tarifi:
Mercimek Köftesi
Malzemeleri:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince köftelik bulgur (biz esmer bulgur kullandık)
1 orta boy kuru soğan
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
7-8 dal maydanoz
7-8 dal taze soğan
Nar ekşisi
Karabiber, pul biber, kimyon, tuz
Yapılışı:
Öncelikle mercimeği 4 su bardağı suda, suyunu çekene kadar haşlıyoruz. Mercimek suyunu çekince ocağın altını kapatıyoruz. Yıkayıp süzdüğümüz bulguru mercimeğe ekliyoruz, iyice karıştırıp kabarmasını sağlıyoruz. Diğer yanda kuru soğanı yemeklik doğruyoruz, zeytinyağında iyice kavuruyoruz. Kavrulan kuru soğana salçayı da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra kavrulan soğan-salça karışımını bulgur ve mercimeğe ilave edip hepsini iyice karıştırıyoruz. Taze soğanları ince ince kıyıyoruz (sadece yeşil kısımlarını kullanıyoruz). Maydanozları da ince şekilde doğrayıp taze soğanlarla birlikte diğer malzemelere ekliyoruz. Damak tadımıza göre nar ekşisi ve baharatları serpip (ben bol ekşili ve kimyonlu seviyorum mesela) bütün malzemeleri elimizle yoğuruyoruz.
Yoğurup iyice karıştırdığımız malzemeye elimizle ince uzun şekil (klasik mercimek köftesi şekli) verip servis tabağına dizdiğimiz marulların üzerine sıralıyoruz. Yanında bol marul yaprağı ile servis ediyoruz.
Afiyet Olsun:).