NAR EKŞİLİ ETLİ DOLMA ve FIRIN MÜCVER
Geçen hafta annemin yaptığı dolmaların tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle. Bizim her zaman yaptığımız şekilden farklı olarak bu kez bulgur ve nar ekşisi kullanmış annem. Bir de normalde hep kuru nane kullanırken bu kez taze nane ile tatlandırmış. Ben tadına baktığımda bu değişikliklerden oldukça memnun kaldım:). Umarım sizler de bu tarifi denediğinizde bizler gibi memnun kalırsınız. Benim tutumlu annem dolmada kullandığı kabak ve patlıcanların içlerini de atmamış, onların kullanıldığı güzel bir fırın mücveri yapmıştı. Onun da tarifi hemen dolma tarifinin altında.
5 kabak
2 patlıcan
10 tane dolmalık biber
1 büyükçe soğan
4 diş sarımsak
1 kahve fincanı köftelik bulgur
1 kahve fincanı pirinç
yarım kilo kıyma
1 fincan nar ekşisi
yarım demet dereotu
yarım demet taze nane
yarım demet maydonoz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı salça (biz biber salçası tercih ettik)
tuz
toz kırmızı biber
karabiber
Yapılışı:
Soğanı ve sarımsakları rendeliyoruz. Yıkadığımız pirinç ile bulguru, kıyma, soğan ve sarımsaklarla karıştırıp, bunlara ince kıyılmış maydanozu, dereotunu, naneyi de ekleyerek, baharatlarla da tatlandırarak dolma içimizi hazırlıyoruz. Patlıcanları alaca soyup, ikiye bölüp içlerini oyduktan sonra üzerlerine biraz tuz serperek acı sularını salmalarını sağlıyoruz. Kabakların da kabuklarını kazıyıp, ikiye bölerek içlerini çıkarıyoruz. Hazırladığımız içle dolmaları doldurarak tencereye diziyoruz. Diğer tarafta 2 yemek kaşığı sıvıyağla 2 yemek kaşığı salçayı kavurup üzerine su ekleyerek karıştırıyoruz ve bu karışımı dolmaların üzerine döküyoruz (sonuçta dolmaları yarısına gelecek kadar salçalı su karışımı dökmüş olmalıyız). En son olarak da 1 fincan nar ekşisini dolmaların üzerine gezdirip kısık ateşte dolmaları pişiriyoruz.
Gelelim annemin patlıcan ve kabak içlerini değerlendirmak için yaptığı mücverin tarifine:
FIRIN MÜCVER
2 tane havuç
1 tane kırmızı biber (büyük olup közlenen cinsten)
1 yumurta
1 su bardağı un
1 çay bardağı peynir rendesi (beyaz peynir ya da kaşar peyniri olabilir)
tuz
karabiber
pulbiber
5-6 dal dereotu
Herkese afiyet olsun:).