Archive for Şubat, 2011

YOK YOK KEKİ:)

Şubat 16, 2011 - 2:23 pm 43 Comments

 

Evi mis gibi kek kokusu sarsın isteyip de; içine mutfakta bulunan ve keke yakışacağı düşünülen her türlü malzeme katılmış bir kek bu. Bol kepçe mantığıyla malzemesi çeşitli tutulduğu için de ben ona “Yok Yok Keki” demeyi uygun buldum:).

 

 

Yanında bir fincan kahve ya da çayla şu soğuk günleri şenlendirecek bir kek oldu. Yerken tatların hepsini ayrı ayrı hissetmek mümkün ama tarçın biraz daha ağır basıyor gibi. Bu, benim gibi tarçın lezzetine bayılanlar için birebir ama damak tadına göre malzeme miktarlarıyla oynayıp bambaşka kekler de elde etmek mümkün bu tariften.

 

İşte tarifi:

 

YOK YOK KEKİ

 

 

Malzemeleri:

 

3 adet yumurta

1,5 su bardağı toz şeker

yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ

1 su bardağı süt

1 su bardağı dövülmüş ceviz

1 su bardağı dövülmüş fındık

1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

1 adet havuç (rendelenecek)

1 tepeleme tatlı kaşığı toz tarçın

1 limonun kabuğunun rendesi

1 paket kabartma tozu

1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 bardak, annem tam buğday unu kullanmış)

 

üzerinin kaplaması için: susam

 

Yapılışı:

 

Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar iyice çırpıyoruz. Kabartma tozunu ilave edip üzerine sirkeyi döküyoruz. Daha sonra sıvıyağı, sütü, unu, tarçını, rendelenmiş havucu ve limon kabuğunu ve sırasıyla ekleyip mikserle iyice karıştırıyoruz. Ceviz, fındık ve üzümü de ekleyip karışıma yediriyoruz. Kek kalıbını yağlayıp, içine bolca susam serpiyoruz (bu kekimizin dış kaplamasını oluşturacak). Kek karışımını kalıba döküp, önceden 175Cº’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz. (Yaklaşık 45 dakika sürüyor, kürdan testiyle pişme durumunu kontrol ediyoruz).

 

Afiyet Olsun:).

KURU BAMYA YEMEĞİ

Şubat 10, 2011 - 12:17 pm 28 Comments

 

Güneşin varlığı bile insanın içini ısıtmaya yetiyor..Ve bir kaç gündür güneş bütün cömertliğini sergiliyor…Hava hala oldukça soğuk ama olsun, bu, gün ışıltılarının içimi enerjileriyle doldurmalarına engel değil.

 

Bugün benim çok sevdiğim bir sebze yemeğinin tarifini paylaşacağım. Gerçi benim sevmediğim bir sebze yemeği de yok gibi:)..Bamyanın kurusunun yemeğinden bahsediyorum..Bizim evde ben bildim bileli çok sevilerek yenir. Mevsiminde sık sık alır pişiririz biz. Ve ben genelde bol ekşili ve etsiz tercih ederim. Bu sefer içine biraz da kıyma ilave ettim. Şu soğuklarda çorba niyetine de içinizi ısıtacak bir yemek bu, oldukça da besleyici..

 

İşte tarifi:

 

KURU BAMYA YEMEĞİ

 

 

Malzemeleri:

 

100 gr. kuru bamya

200 gr. Yağsız dana kıyma

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 limonun suyu

tuz, karabiber

 

 

Yapılışı:

 

Öncelikle kuru bamyanın tüylerini temizlemek için bir fırın tepsisine alıp kısa bir süre fırınlıyoruz ya da bir tencerede kısık ateşte çevirerek tüyleri tütsülüyoruz. Daha sonra fırınlanan bamyaları iki bezin arasına alıp sürterek tüylerinin dökülmesini sağlıyoruz. Bu benim annemden öğrendiğim yöntem ama pek çok mutfakta tüylerle uğraşmadan direkt haşlandığını da biliyorum.

 

Daha sonra bamyaları bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar suyla haşlıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Diğer tarafta yemeklik doğradığımız kuru soğanı sıvıyağda kavuruyoruz. Soğanlara kıymayı da ilave edip iyice kavuruyoruz. Salçaları da ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurduktan sonra bu malzemeye limonun suyunu koyuyoruz. Kavrulan malzemeye kaynar su ekleyip haşlanan bamyaları içine atıyoruz. Tuzunu ve karabiberini de serptikten sonra, bamyalar yumuşayıp yemek özleşene kadar pişiriyoruz.

 

Afiyet Olsun:).

MANTAR SOTE

Şubat 3, 2011 - 4:01 pm 36 Comments

 

Bugün benim çok sevdiğim bir sebze ile yapılan bir tarif paylaşmak istiyorum; mantarla..

 

Mantarın seveni de sevmeyeni de var aslında. Bizim ailede ise her yemeği sevilerek yenir..Makarnada, pizzada, bulgur pilavında, etle ya da tavukla birlikte, çorbada,  üzerinde kaşarla birlikte fırınlanmış olarak..Ve daha aklıma gelmeyen pek çok şekilde soframızda sık sık yer alır..

 

Bugün vereceğim mantarlı tarif ise pratik ve besleyici Mantar Sote. Bu tarif benim gibi sebzeciler için başlı başına bir yemek niteliğinde ama et ya da tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak da harika gider. Pratik, hafif ve leziz..Daha ne olsun:)..

 

İşte Tarifi:

 

MANTAR SOTE

 

 

Malzemeler:

 

1 paket mantar

1 adet orta boy soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağı

3 yemek kaşığı domates rendesi (ben kışın kullanmak için yazdan hazırlayıp konservelediğimiz domates rendesinden kullandım)

bir tutam taze dereotu

1 tutam zerdeçal

karabiber, tuz

 

Yapılışı:

 

Mantarları yıkayıp küçükleri dörde, büyükleri 6-8’e bölerek hazırlıyoruz. Diğer tarafta bir tencereye zeytinyağını alıp yemeklik doğradığımız kuru soğanı kavuruyoruz. Soğanlar sararınca mantarları ilave ediyoruz. Mantarları da suyunu salıp çekinceye kadar kavuruyoruz. Domates rendesini ve baharatları da ekleyip beş dakika daha pişiriyoruz. Ocağın altını kapatınca incecik doğradığımız dereotunu mantarların üzerine serpiyoruz ve servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun:).