KURU BİBER VE PATLICAN DOLMASI
Doğanın uyanışına tanık olmak ne güzel… Baharın, her sene sanki ilk defa geliyormuşçasına sevinçle, güneş ışıklarıyla, kuş cıvıltılarıyla “işte ben geldim” deyişini duymak harika…
Birkaç gündür gerçek anlamda baharı hissetmeye başladık. Gerçi bahar kandırır, hele de Ankara’da bahar çok değişkendir; güneş çıktı, ısındık derken hava kapayıverir, sonra birden düşer sıcaklıklar. Neyse ki pek çok hastalanma tecrübesinin ardından artık fazla kaptırmıyorum kendimi bu ilk sıcaklara. Tedbiri elden bırakmıyorum, birden incecik kıyafetlere geçiş yapmak yok:).
Baharın gelişini bahçem de doya doya hissetsin diye, bahçeye çıktığımda içim açılsın diye rengarenk çiçekler aldım; kasımpatılar, sümbüller, laleler ve bir de mavi ortanca çiçeği..
Bugün bahardan bahsetmek geldi içimden, içimdeki coşkuyu aktararak büyütmek için:)…
Bu yazının sonunda benim çok severek yediğim bir yemeğin tarifini vermek istiyorum. İçindeki bambaşka tatların bir araya geldiklerinde oluşturdukları lezzet şaşırtıcı derecede güzel. Ekşisini, acısını damak tadınıza göre ayarlayarak sizin için en uygun lezzeti yakalayabilirsiniz. Ben bol acılı ve ekşili seviyorum.
İşte Kuru Biber ve Patlıcan Dolması’nın tarifi:
KURU BİBER VE PATLICAN DOLMASI
Malzemeleri:
kuru patlıcan ve kuru dolmalık biber (adetler dolma içinin miktarına göre değişiyor)
İçi için:
yarım kilo kıyma (benim kıyma %80 dana, %20 kuzu karışıktı)
1 orta boy kuru soğan
1 büyük çay bardağı (aida bardak) pirinç
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı sıvıyağ
toz kırmızı biber
karabiber
tuz
Üzerinin sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı:
Kuru biber ve patlıcanları ılık suda 5-10 dakika ıslatıyoruz. Daha sonra yıkayıp, üzerlerini geçecek kadar su ilavesiyle haşlıyoruz (ne çok diri ne çok yumuşak olmamalılar). Haşlanan kuru biber ve patlıcanları soğuk suya tutup suyunu süzüyoruz.
Diğer tarafta içi için soğanları yemeklik doğruyoruz. Yıkadığımız pirinci, kıyma, sıvıyağ, soğan, nar ekşisi ve salçalarla karıştırıp, bunlara ince kıyılmış maydanozu, dereotunu ve kuru naneyi ekleyerek, baharatlarla da tatlandırarak dolma içimizi hazırlıyoruz. İçi hazırlarken biraz su ilave edip kıvamını ayarlamalıyız.
Haşlanan biber ve patlıcanlara bu içten doldurup bir tencereye ağız kısımları üste bakacak şekilde diziyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası ve 2 yemek kaşığı nar ekşisini suyla inceltip dolmaların üzerine döküyoruz. Dolmaların üstüne gelecek kadar kaynar su ekliyoruz ve dolmaların üzerine bir tabak kapıyoruz. Bu şekilde, kısık ateşte dolmalarımızı pişiriyoruz..
Pişen dolmaları istersek sarımsaklı yoğurtlai, istersek sade olarak servis ediyoruz. Ve acının ekşiyle bütünleştiği bu lezzetin keyfini çıkarıyoruz…
Afiyet olsun….
Mart 30th, 2009 at 15:18
Ayyy Aslı’cım ne güzel bahçeler çiçekler.
Benimde bahçeli çiçekli evim olurmuki.
Aşı gülleri sümbülleri akasyası ortancası….
Off hayali bile güzel canım.
Dolmada süper aç karnına neydim ben şimdi bir iç geçireyim bari..
Öptüm sevgiler.
Mart 30th, 2009 at 15:33
TAZESİNDEN DAHA ÇOK SEVERİM KURU DOLMAYI… TIPKI SENİN GİBİ BOL ACILI VE EKŞİLİ… ELLERİNE SAĞLIK ASLI’CIĞIM SEVGİLER…
Mart 30th, 2009 at 15:37
Bende çok seviyorum kuru patlıcan,biber hatta kabak dolmasını ellerinize sağlık.Bahar gelince insan daha bir özgür hissediyor kendini değilmi kendini dışarlara atmak istiyor kışın tüm karamsarlığından kurtulmak istiyor.Sonrada benim gibi spor yapcam diye her tarafı tutuluyır o ayrı )))
Sevgiler
Mart 30th, 2009 at 15:42
Çok severiiiiimmmm Ellerine sağlık Aslı’cım
Sevgiler
Mart 30th, 2009 at 15:57
Aslıcım çok şükür bahar geldi ellerine sağlık dolma süper mutlu haftalar sevgiler…
Mart 30th, 2009 at 15:59
O bahçe ne güzel seyre dalınır. Ne güzel toprakla hayır neşir olup,stres atılır. İmrendimm:)
Tabi dolmalarada imrendim:) Ellerine sağlık canım..
Mart 30th, 2009 at 16:25
Cok severim Asli’cigim ben de cok..
Ellerine saglik, harika olmus.
Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta diliyorum.
Mart 30th, 2009 at 17:44
canım ellerine sağlık en sevdiğim dolma ve harika görünüyor.sevgiler…
nur.
Mart 30th, 2009 at 20:24
dolmayı zaten çok severim bide bu kuru dolmaysa eğer.ofki ne of:)
ellerine sağlık
Mart 30th, 2009 at 20:28
asliiii yapilirmi bu simdi yaaa. kac haftadir kuru biber patlican dolmasi nasil istiyor canim inan maalesef bu yil sadece kizartmalik getirmisim.baktim dolmalik bulamadim gecenlerde kizartmasini yaptim. ama ilk isim yazin dolmalik kurutmak .harika gorunuyorlar. ellerine saglik. yalniz dedigin cok dogru haslama asamasi cok onemli cok haslandimi iyi olmuyor.az oluncada kuru oluyor. ben resime bakarak yetineyim. selamlar canim nesrin http://www.lalelimutfaklar.blogcu.com
Mart 30th, 2009 at 20:31
çok severim ellerine sağlık çok leziz görünüyor sevgiler…..
Mart 30th, 2009 at 23:30
kuru dolmaya bayılırım, tarifte görüntü de süper görünüyor.
ellerine sağlık.
Mart 31st, 2009 at 07:06
ellerine sağlık canım enfes görünüyor..afiyet şeker olsun
Mart 31st, 2009 at 08:36
Nuraycım Allah sana hayallerinden bile güzel bir bahçe nasip etsin.
Bizimkisi de ufak, şirin bir bahçe. Bu sene çiçeklerle şenlendirelim dedik.
Güzel yorumların için çok teşekkürler canımcım:).
Çoook öpüyorum..
Sevgilerimle;).
aslı
Mart 31st, 2009 at 08:37
Ayselcim benim kuru dolmayla tanışmam geç oldu aslında. Ve bunca zaman neden denememişim diye oldukça hayıflandım.
Bence de dolma ne kadar acı ve ekşi o kadar güzel:).
Sevgilerimle…
aslı
Mart 31st, 2009 at 08:39
Emelcim çok haklısın, aslında bu güzel havaları en iyi şekilde değerlendirip bol bol spor yapmalı..Ben onu biraz ihmal ediyorum.
Dediğin gibi bahar tüm karamsarlıkları da alıp gidiyor:).
Çok öpüyorum.
Sevgilerimle…
aslı
Mart 31st, 2009 at 08:39
Neslihancım çok teşekkürler canımcım:).
Sevgiler..
aslı
Mart 31st, 2009 at 08:40
Deryacım çok çok teşekkür ediyorum:).
Sevgiler…
aslı
Mart 31st, 2009 at 08:42
Papatya prenses, haftasonlarımız hep koşturmacayla geçtiği için bahçenin tadını çok fazla çıkaramıyoruz aslında..
Güzel yorumun için çok teşekkürler:).
Sevgilerimle….
aslı
Mart 31st, 2009 at 08:44
Aybikecim, Nurcum, Özlemcim, Sedacım, İpekcim, Hülyacım hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum:)..
Sevgiler, öpücükler;).
aslı
Mart 31st, 2009 at 10:22
baharın gelmesi ile bende evimin terasına saksılar içine birbirinden güzel çiçekler diktim..seralara gidince bende kendimi kaybediyorum ne alacagımı şaşırıyorum.bu sene birde limon agacı aldım:).dolma ise tek kelimeyle süper görünüyor.ellerine saglık canım.sevgiler.
Mart 31st, 2009 at 11:41
Aslıcığım ne güzel bahçe, çiçekler, bahar:))
bahçende keyifli vakitler geçirmen dileğiyle…
dolmalar nefis görünüyor, ellerine sağlık…
sevgiler…
Mart 31st, 2009 at 12:06
aslicimmmmmm harika dolmalar kac haftalardir bende ah bir kuru biber patalican dolamasi olsa deyip duruyorum ama maalesef bu yil gelirken getirmemisim turkiyeden.yaza ilk isim dolmalik kuru biber patlican kurutmak. bende kuru biber kizartarak dolmaya olan ozlemimizi gidermeye calistim. senin yaptigin dollamlarda her zamanki gibi diger tariflerin gibi super olmus. ellerine saglik. ben simdilik resimle idare edecegim galiba selamlar canim. optum. nesrin http://www.lalelimutfaklar.blogcu.com
Mart 31st, 2009 at 12:32
Ne dayanılmaz bir lezzettir o acı-ekşi kuru dolma …
Ellerine sağlık
Mart 31st, 2009 at 18:19
canım aslım, şu fotoğraftaki lezzzet var ya biterim ben o lezzete..
Harika görünüyorlar.
Baharı ben pek severim aslıcım.. O fidelerin üstünü eşeleyip üstünü toprakla örtme konusunda kedilerle benimde başım belada. du bakalım ne yappacağız bu sene :=)
size de başarılar diyim
öperim seni..
sıcacık sevgiler.
Mart 31st, 2009 at 20:15
canim yazini okudum gözüm gönlüm acildi. insan artik günesi ariyor…
dolmalarin nefis olmus nefis.
sen beni bu resim tekniginle öldüreceksin. bayiliyorum yaaaaa… cok profesyonel kutlarim. sevgilerimi gönderiyorum aslicigim.
Nisan 1st, 2009 at 07:43
evet sonunda İstanbulada geldi bahar
ellerine sağlık canım
Nisan 1st, 2009 at 08:52
Buraya bahar daha ugrayamadi bir türlü,ne agaclarda cicekler var ne de günes. Sözde bu hafta günesli oacakti havalar ama günesin yerine maalesef gri sisli bir hava görüyoruz:((
Dolmaar da nefis görünüyor, ellerine saglik canim. Soguk Isvicre’den sicacik sevgiler:)
Nisan 1st, 2009 at 08:56
Hünerlieller çok teşekkürler:).
Limon ağacı ne güzeldir. Burada da üzrinde minik minik mandalinaları olan ufak ağaçlar satılıyor ama almaya cesaret edemedim. Malum Ankara ikliminde turunçgili yetiştirmek pek mümkün olmaz sanırım.
Sevgiler, öpücükler:)..
aslı
Nisan 1st, 2009 at 09:01
Haticecim çok çok teşekkürler:).
Haklısın bahar çooook güzel:).
Sevgiler.
aslı
Nisan 1st, 2009 at 09:02
Nesrincim güzel sözlerin için çok teşekkürler canım:).
Ah mümkün olsaydı da sana şurdan uzatıverseydim dolmalardan.
Kocaman sevgiler, öpücükler;)….
aslı
Nisan 1st, 2009 at 09:03
Hülyacım çok teşekkür ediyorum:). Ne güzel, kuru dolmanın ne çok seveni varmış:).
Sevgiler….
aslı
Nisan 1st, 2009 at 09:04
Zerrincim çok teşekkürler:).
Demek kediciklerle senin de başın dertte. Bu sene de uslanacaklarını hiç sanmıyorum ben:).
Sevgilerimle….
aslı
Nisan 1st, 2009 at 09:05
Ümmühancım güzel yorumların için çok teşekkür ederim:).
Resimlerimi içimden geldiği gibi çekmeye çalışıyorum, bu sırada şekilden şekile giriyorum tabi:). Beğenmene çok sevindim.
Sevgilerimleee….
aslı
Nisan 1st, 2009 at 09:06
Yasemincim İstanbul’da bahar bambaşka olmalı:).
Sevgiler…
aslı
Nisan 1st, 2009 at 09:07
Senemcim senin bu sıcak yorumun buraların havasını daha da güzelleştirdi, çok teşekkürler:).
Umarım en kısa zamanda orada da güneşli günlere kavuşursunuz.
Sevgilerimle…
aslı
Nisan 1st, 2009 at 13:49
Güzel kelebeğim, ellerine sağlık. Ne de güzel görünüyor dolmaların. Ellerin dert görmez inşallah. Bazı blogları gezerken gözlerimin bayram edeceğini biliyorum. Senin siten gibi…
Öptüm canım,
Canan
Nisan 1st, 2009 at 15:49
Ah Antalya o kadar güzel ki Aslı’cığım! Çok özlemişim, bugün sandalet giyip pazara gitmek o kadar iyi geldi ki.
Nisan 2nd, 2009 at 15:06
merhaba, kuru patlıcan bizim evde de artık sevilen yemekler arasında. Bu arada “Hediyeleşmek” üzerine bir etkinliğimiz var. Katılmanızı arzu ederim. Ayrıntılar sayfamda. Sevgiler
Nisan 3rd, 2009 at 08:08
Canancım bunlar ne güzel sözler, çok mutlu oldum, çok teşekkür ederim:))..
Sevgiler, öpücükler…
aslı
Nisan 3rd, 2009 at 08:08
Sandalet giyip pazara gitmek miii? Yaa ben de istiyorum…
Sevgiler:).
aslı
Nisan 3rd, 2009 at 08:09
Baharcım gerçekten kuru dolmanın seveni çokmuş:).
Sevgilerimle…
aslı
Nisan 3rd, 2009 at 20:04
Bayılırım kuru patlıcan dolmasına.Ellerine sağlık Aslıcığım.Mutlu haftasonları diliyorum.
Nisan 6th, 2009 at 09:29
Merhabalar,
Sitenizi kuru biber dolması tarifi ararken buldum. Yazıdan Ankara’da olduğunuzu anladığım için bir selam vermeden geçmek istemedim. Ben de Ankaralı blogculardanım(ama oldukça yeni/amatör) Tarifinizi en kısa zamanda deneyeceğim. Görüntüsü tadına kefil gibi görünüyor.
http://mutfagimdanoykuler.blogspot.com/
Nisan 6th, 2009 at 15:47
Müjdecim çok teşekkürler:).
Sevgiler…
aslı
Nisan 6th, 2009 at 15:50
Mutfağımdan öyküler, öncelikle sayfama hoşgeldin:). Ziyaretinle ve güzel yorumunla beni çok mutlu ettin.
Blog dünyasında da yeni olduğunu söylediğin için aramıza da hoşgeldin diyorum.
Umarım tarifimi dener ve beğenirsin..
Sevgilerimle:)..
aslı
Nisan 13th, 2009 at 09:10
Merhaba Aslı,
Tarifini denedim sonuç mükemmel, yıllar önce bir kez yapmıştım ve güzel olmadığı için o zamandan bu yana bir daha elimi bile sürmemiştim. Ama tarifin oğlumun doğum günü masasını süsleyen tariflerden biriydi ve beğenmeyen kimse olmadı. doğum günü soframı blogumda yayınlarken tarifine de kaynak göstererek yer verdim. Umarım senin açından bir sakıncası yoktur. Teşekkürler.
Nisan 14th, 2009 at 12:01
Mutfağımdan Öyküler, tarifimi beğenmen beni çok çoook mutlu etti:). Hele öyle özel bir günde sofranda bu tarife yer vermen benim için çok kıymetli.
Beni kaynak gösterip tarife blogunda paylaşman büyük incelik, çok teşekkürler:).
Sevgiler.
aslı