TATİLDEN DÖNÜŞ VE BİR TARİF: KRİSTAL KELEBEĞİN MARİNE SOSUYLA TAVUK

Ağustos 31, 2010 - 7:56 am 30 Comments

 

Mola dedim, tatil dedim; eve döndüm, geldim, bloga yazma konusundaki tembelliğimi bir süre daha bu kılıflara sakladım:))..

 

Ama bu sürede çok iyi dinlendim. Günlerin monotonluğunu Ege’nin güneşiyle, deniziyle unutuverdim. Bol bol kitap okudum, fotoğraflar çektim. Uzun süredir görüşemediğimiz aile dostlarımızla tekrar bir araya gelip sohbetler ettik.

 

Bundan önceki pek çok yazımda Ege’yi, doğasını, insanlarını ne kadar çok sevdiğimden bahsetmiş olmam lazım. Öyle ki bazen kendimi tamamen oraya ait hissediyorum. Ve her sene yazlığa gidip de Ege ile buluşacağım zamanları iple çekiyorum.

 

Ankara’nın sıcaklardan kavrulduğu günlere denk geldi bizim Dikili’ye gidişimiz. Orası da sıcaktı ama o kendine has esintisi sıcaklarla baş etmemizi kolaylaştırdı.

 

Ege’nin en sevdiğim yanlarından biri de ilçelerin sebze-meyve pazarları..Her şey o kadar çeşitli ve taze ki.. Ankara’da marketlerde asla bulamayacağım tazelikte ve doğal sebze-meyveye rahatlıkla ulaşabiliyorum oradayken. Pazarcı teyzelerle sohbet edip onlardan farklı otların pişirilişleri hakkında bilgiler aldım yine (ilerleyen yazılarda bununla ilgili bir de tarif paylaşacağım).

 

Bu yazıda ise benim oluşturduğum (tamam, “uydurduğum” diyelim:)) bir Soslu Tavuk tarifi vermek istiyorum. Tavuklar bu sosun içinde yeterince bekleyince oldukça yumuşayıp lezzetleniyor. Öyle ki tavuğun göğüs etiyle yapıyor olmama rağmen, göğüs etinin dezavantajı olan o “kuruluk”tan eser kalmıyor. Hatta herkes tavuğun but kısmından yapıldığını düşünüyor.

 

 

Hayret, o kadar sık yaptığım bir yemek olmasına rağmen fotoğraflayıp tarifini paylaşmamışım şimdiye dek. Yazlıktayken yaptığımda hemen fotoğraflarını çekişim işte bu yüzden:).

 

Ben aynı marine sosunu bazen kırmızı ette de kullanıyorum, o da çok iyi sonuç veriyor. İleriki zamanlarda o şekilde bir tarif de paylaşırım mutlaka.

 

Adına da “Kristal Kelebeğin Marine Sosuyla Tavuk”  diyelim mi:)?

 

İşte tarifi:

 

KRİSTAL KELEBEĞİN MARİNE SOSUYLA TAVUK

 

 

Malzemeleri:

 

750 gr tavuk göğsü (kuşbaşı ya da ince şerit halinde doğranmış)

 

sosu için:

 

2 yemek kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı karbonat

4 yemek kaşığı soya sosu

2 yemek kaşığı nişasta

1 yemek kaşığı süzme bal

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

kekik, pul biber, karabiber

 

Yapılışı:

 

Öncelikle tavuk göğüs etini doğrayıp hazırlıyoruz. Diğer yanda geniş bir kabın içinde bütün sos malzemelerini iyice karıştırıp baharatlarını damak tadımıza göre ayarlıyoruz. Tavukları kabın içinde iyice sosa bulayıp bu şekilde buzdolabında bir gece bekletiyoruz. Sosun içinde bekleyip yumuşayan tavukları bir tavaya alıp harlı ateşte kavuruyoruz. Pişirirken tuzuna bakıp gerekirse tuz ekliyoruz (normalde soya sosu tuzlu olduğu için fazla tuz gerekmeyebilir). Sıcak sıcak servis ediyoruz.

 

 

Ben tavukların yanına Fırında Baharatlı Patates yaptım. Zaten yıllardır patatesi kızartmak yerine bu şekilde pişiriyorum ben. Onun da tarifi kısaca şöyle: taze patatesleri iyice yıkayıp (gerekirse fırçalayarak), kabuklarını soymadan yarım ay şeklinde doğruyoruz. Derin bir kap içinde zeytinyağı, tuz ve baharatlarla harmanlıyoruz. Ben baharat olarak kekik, karabiber ve toz kırmızı biber kullandım. Patatesleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayıp 180C°’ye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

 

Afiyet Olsun:))..

30 Responses to “TATİLDEN DÖNÜŞ VE BİR TARİF: KRİSTAL KELEBEĞİN MARİNE SOSUYLA TAVUK”

  1. mine Says:

    Bu sosu mutlaka deneyceğim Aslıcığım tatilde keyifli vakit geçirmene sevindim çok öpüyoruz seni Müge ile umut hep yanımızda olsun sevgiler…

  2. butterfly Says:

    Mine ablacım çok teşekkürler:).
    Ben bu sosa kefilim:), etleri yumuşacık yapıyor.
    Seni ve Mügeciğimi çok seviyorum…
    Sevgiler:).
    aslı

  3. zeynep fidan Says:

    Hoşgeldin kelebek!:))

  4. sarımutfak-hande Says:

    hoşgeldin canım
    tavuk harika görünüyor ellerine sağlık canım

  5. derya Says:

    Canımmmm Kelebeğim;
    Hoşgeldin nasıl özlemişim tatilinin muhteşem geçmesine ve dinlenmene çok se
    vindim.İnşallah artık sık sık o leziz tariflerini görürüm sayfanda.Tavuk sote ve patates süper ellerine sağlık.Kocaman kocaman öpüyorum.
    Seni çokkkkkk seven ablan:))

  6. Ilker Says:

    Tavuk ve patates cok lezzetli gorunuyor. Sevgiler

  7. hunerlieller Says:

    hoşgeldin aslıcım..tavuk ve fırında patates muhteşem bir ikili olmuş.ellerine saglık canım.tavuk tarifini mutlaka deneyecegim..sevgiler

  8. butterfly Says:

    Papatyacım hoşbulduk:).

  9. butterfly Says:

    Handecim çok teşekkürler:).
    Sevgiler..
    aslı

  10. butterfly Says:

    Derya ablacım çok teşekkür ederim:). Ben de seni çook özledim..
    Yeni tariflerimi yayınlayacağım sık sık..
    Çoook öpüyorum ablacım:).
    Sevgiler..
    aslı

  11. butterfly Says:

    Çok teşekkürler İlker:).
    Sevgilerimle..
    aslı

  12. butterfly Says:

    Hünerlieller çok teşekkürler:).
    Umarım tarifimi dener ve beğenirsin…
    Sevgiler:).
    aslı

  13. ebru Says:

    Aslıcım hoşgeldin sefalar getirdin. Ne kadar güzel tatil yapıp dinlendin.
    Tavuklar harika görünüyor. Ellerine sağlık canım. Denencekler listesine alındı.

  14. Aylin Says:

    Hoşgeldin:) Resimler çok güzel içimi açtı nefis ellerine sağlık

  15. Hülya Says:

    Hemen not ettim ilk fırsatta deneyeceğim.
    Sevgiler

  16. özay Says:

    Canım hoşgeldın.Tavuklar ve patatesler nefıs gorunuyor .Ellerıne saglık..Sevgıler.

  17. nesrin Says:

    Görüntüler nefis. Tatilin iyi gecmistir umarim. Sevgiler…

  18. karmançormancı Says:

    hoşgeldin…Ege yi ben de çok seviyorum. Hatta bazen eşimle egeye yerleşme hayalleri kuruyoruz…

  19. love and smile Says:

    az önce farkettim de yine eski blog etiketimle yorum bırakmışım..artık guzela değil love and smile ım :)

  20. butterfly Says:

    Ebrucum çok teşekkürler:), gerçekten de iyi dinlendim, güzel oldu..
    Sevgiler, öpücükler:).
    aslı

  21. butterfly Says:

    Teşekkür ederim Aylincim:).
    Sevgiler..
    aslı

  22. butterfly Says:

    Hülyacım çok teşekkür ederim:). Umarım dener ve seversin..
    Sevgiler:)).
    aslı

  23. butterfly Says:

    Özaycım hoşbulduk:)..Güzel yorumun için teşekkür ederim..
    Öpüyorum:).
    aslı

  24. butterfly Says:

    Nesrincim teşekkürler:)..
    Tatil çok güzeldi, zaten tatilin kötüsü olmuyor:).
    Sevgilerimle…
    aslı

  25. butterfly Says:

    Love and Smile,
    Ahh ben de çok isterdim Ege’de yaşamayı ama işler güçler beni Ankara’ya bağlıyor..Ben de her yaz gidip hasret gideriyorum:).
    Çok öptüm..Sevgiler:).
    aslı

  26. Aysel Says:

    Tavuk ve et yemekleri böyle güzel soslarla marine edilince daha bir lezzetli oluyorlar… Ellerine sağlık Aslıcığım, tatilinin güzel geçmesine sevindim… Bu arada fırın patateslere ezilmiş sarımsak da çok yakışıyor… Kocaman sevgiler…

  27. sevil Says:

    aslıcım hoşgeldin sefalar getirdin tatlım özlemiştim seni
    tavuk yemeğinde süper olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun
    ayrıca dünkü dogum günü mesajın içinde çok teşekkür ederim
    sevgiler

  28. Narince Says:

    Hoşgeldin Aslı. Bana bu yaz Dikili’den bir erik geldi, iri, leziz. Başka yerde görmedim böylesini. Artık Dikili deyince erik geliyor aklıma:))

  29. NEŞELİ GÜNLER Says:

    ELLERİNE SAĞLIK ÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF GİBİ GELDİ BANA DENEMEK İSTERİM..
    TATİL DÖNÜŞÜ İNSAN BİR TÜRLÜ ADEPTE OLAMIYOR DEĞİL Mİ..
    SEVGİLER
    NEŞE

  30. dokuzuncubulut Says:

    Hoşgeldiniz…
    Hem de ne güzel bir tarifle… Tavuk evimizin vazgeçilmezlerindendir. Her yeni sosu ilgiyle takip ederim.
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

Leave a Reply