TATİLDEN DÖNÜŞ VE BİR TARİF: KRİSTAL KELEBEĞİN MARİNE SOSUYLA TAVUK
Mola dedim, tatil dedim; eve döndüm, geldim, bloga yazma konusundaki tembelliğimi bir süre daha bu kılıflara sakladım:))..
Ama bu sürede çok iyi dinlendim. Günlerin monotonluğunu Ege’nin güneşiyle, deniziyle unutuverdim. Bol bol kitap okudum, fotoğraflar çektim. Uzun süredir görüşemediğimiz aile dostlarımızla tekrar bir araya gelip sohbetler ettik.
Bundan önceki pek çok yazımda Ege’yi, doğasını, insanlarını ne kadar çok sevdiğimden bahsetmiş olmam lazım. Öyle ki bazen kendimi tamamen oraya ait hissediyorum. Ve her sene yazlığa gidip de Ege ile buluşacağım zamanları iple çekiyorum.
Ankara’nın sıcaklardan kavrulduğu günlere denk geldi bizim Dikili’ye gidişimiz. Orası da sıcaktı ama o kendine has esintisi sıcaklarla baş etmemizi kolaylaştırdı.
Ege’nin en sevdiğim yanlarından biri de ilçelerin sebze-meyve pazarları..Her şey o kadar çeşitli ve taze ki.. Ankara’da marketlerde asla bulamayacağım tazelikte ve doğal sebze-meyveye rahatlıkla ulaşabiliyorum oradayken. Pazarcı teyzelerle sohbet edip onlardan farklı otların pişirilişleri hakkında bilgiler aldım yine (ilerleyen yazılarda bununla ilgili bir de tarif paylaşacağım).
Bu yazıda ise benim oluşturduğum (tamam, “uydurduğum” diyelim:)) bir Soslu Tavuk tarifi vermek istiyorum. Tavuklar bu sosun içinde yeterince bekleyince oldukça yumuşayıp lezzetleniyor. Öyle ki tavuğun göğüs etiyle yapıyor olmama rağmen, göğüs etinin dezavantajı olan o “kuruluk”tan eser kalmıyor. Hatta herkes tavuğun but kısmından yapıldığını düşünüyor.
Hayret, o kadar sık yaptığım bir yemek olmasına rağmen fotoğraflayıp tarifini paylaşmamışım şimdiye dek. Yazlıktayken yaptığımda hemen fotoğraflarını çekişim işte bu yüzden:).
Ben aynı marine sosunu bazen kırmızı ette de kullanıyorum, o da çok iyi sonuç veriyor. İleriki zamanlarda o şekilde bir tarif de paylaşırım mutlaka.
Adına da “Kristal Kelebeğin Marine Sosuyla Tavuk” diyelim mi:)?
İşte tarifi:
KRİSTAL KELEBEĞİN MARİNE SOSUYLA TAVUK
Malzemeleri:
750 gr tavuk göğsü (kuşbaşı ya da ince şerit halinde doğranmış)
sosu için:
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karbonat
4 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı süzme bal
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
kekik, pul biber, karabiber
Yapılışı:
Öncelikle tavuk göğüs etini doğrayıp hazırlıyoruz. Diğer yanda geniş bir kabın içinde bütün sos malzemelerini iyice karıştırıp baharatlarını damak tadımıza göre ayarlıyoruz. Tavukları kabın içinde iyice sosa bulayıp bu şekilde buzdolabında bir gece bekletiyoruz. Sosun içinde bekleyip yumuşayan tavukları bir tavaya alıp harlı ateşte kavuruyoruz. Pişirirken tuzuna bakıp gerekirse tuz ekliyoruz (normalde soya sosu tuzlu olduğu için fazla tuz gerekmeyebilir). Sıcak sıcak servis ediyoruz.
Ben tavukların yanına Fırında Baharatlı Patates yaptım. Zaten yıllardır patatesi kızartmak yerine bu şekilde pişiriyorum ben. Onun da tarifi kısaca şöyle: taze patatesleri iyice yıkayıp (gerekirse fırçalayarak), kabuklarını soymadan yarım ay şeklinde doğruyoruz. Derin bir kap içinde zeytinyağı, tuz ve baharatlarla harmanlıyoruz. Ben baharat olarak kekik, karabiber ve toz kırmızı biber kullandım. Patatesleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayıp 180C°’ye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet Olsun:))..
Ağustos 31st, 2010 at 08:22
Bu sosu mutlaka deneyceğim Aslıcığım tatilde keyifli vakit geçirmene sevindim çok öpüyoruz seni Müge ile umut hep yanımızda olsun sevgiler…
Ağustos 31st, 2010 at 08:53
Mine ablacım çok teşekkürler:).
Ben bu sosa kefilim:), etleri yumuşacık yapıyor.
Seni ve Mügeciğimi çok seviyorum…
Sevgiler:).
aslı
Ağustos 31st, 2010 at 09:41
Hoşgeldin kelebek!:))
Ağustos 31st, 2010 at 09:42
hoşgeldin canım
tavuk harika görünüyor ellerine sağlık canım
Ağustos 31st, 2010 at 09:59
Canımmmm Kelebeğim;
Hoşgeldin nasıl özlemişim tatilinin muhteşem geçmesine ve dinlenmene çok se
vindim.İnşallah artık sık sık o leziz tariflerini görürüm sayfanda.Tavuk sote ve patates süper ellerine sağlık.Kocaman kocaman öpüyorum.
Seni çokkkkkk seven ablan:))
Ağustos 31st, 2010 at 10:48
Tavuk ve patates cok lezzetli gorunuyor. Sevgiler
Ağustos 31st, 2010 at 11:15
hoşgeldin aslıcım..tavuk ve fırında patates muhteşem bir ikili olmuş.ellerine saglık canım.tavuk tarifini mutlaka deneyecegim..sevgiler
Ağustos 31st, 2010 at 12:04
Papatyacım hoşbulduk:).
Ağustos 31st, 2010 at 12:04
Handecim çok teşekkürler:).
Sevgiler..
aslı
Ağustos 31st, 2010 at 12:07
Derya ablacım çok teşekkür ederim:). Ben de seni çook özledim..
Yeni tariflerimi yayınlayacağım sık sık..
Çoook öpüyorum ablacım:).
Sevgiler..
aslı
Ağustos 31st, 2010 at 12:07
Çok teşekkürler İlker:).
Sevgilerimle..
aslı
Ağustos 31st, 2010 at 12:08
Hünerlieller çok teşekkürler:).
Umarım tarifimi dener ve beğenirsin…
Sevgiler:).
aslı
Ağustos 31st, 2010 at 13:40
Aslıcım hoşgeldin sefalar getirdin. Ne kadar güzel tatil yapıp dinlendin.
Tavuklar harika görünüyor. Ellerine sağlık canım. Denencekler listesine alındı.
Ağustos 31st, 2010 at 13:55
Hoşgeldin:) Resimler çok güzel içimi açtı nefis ellerine sağlık
Ağustos 31st, 2010 at 15:50
Hemen not ettim ilk fırsatta deneyeceğim.
Sevgiler
Ağustos 31st, 2010 at 17:24
Canım hoşgeldın.Tavuklar ve patatesler nefıs gorunuyor .Ellerıne saglık..Sevgıler.
Ağustos 31st, 2010 at 18:27
Görüntüler nefis. Tatilin iyi gecmistir umarim. Sevgiler…
Eylül 1st, 2010 at 09:53
hoşgeldin…Ege yi ben de çok seviyorum. Hatta bazen eşimle egeye yerleşme hayalleri kuruyoruz…
Eylül 1st, 2010 at 09:53
az önce farkettim de yine eski blog etiketimle yorum bırakmışım..artık guzela değil love and smile ım
Eylül 1st, 2010 at 11:11
Ebrucum çok teşekkürler:), gerçekten de iyi dinlendim, güzel oldu..
Sevgiler, öpücükler:).
aslı
Eylül 1st, 2010 at 11:30
Teşekkür ederim Aylincim:).
Sevgiler..
aslı
Eylül 1st, 2010 at 11:31
Hülyacım çok teşekkür ederim:). Umarım dener ve seversin..
Sevgiler:)).
aslı
Eylül 1st, 2010 at 11:32
Özaycım hoşbulduk:)..Güzel yorumun için teşekkür ederim..
Öpüyorum:).
aslı
Eylül 1st, 2010 at 11:32
Nesrincim teşekkürler:)..
Tatil çok güzeldi, zaten tatilin kötüsü olmuyor:).
Sevgilerimle…
aslı
Eylül 1st, 2010 at 11:34
Love and Smile,
Ahh ben de çok isterdim Ege’de yaşamayı ama işler güçler beni Ankara’ya bağlıyor..Ben de her yaz gidip hasret gideriyorum:).
Çok öptüm..Sevgiler:).
aslı
Eylül 2nd, 2010 at 11:51
Tavuk ve et yemekleri böyle güzel soslarla marine edilince daha bir lezzetli oluyorlar… Ellerine sağlık Aslıcığım, tatilinin güzel geçmesine sevindim… Bu arada fırın patateslere ezilmiş sarımsak da çok yakışıyor… Kocaman sevgiler…
Eylül 2nd, 2010 at 13:52
aslıcım hoşgeldin sefalar getirdin tatlım özlemiştim seni
tavuk yemeğinde süper olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun
ayrıca dünkü dogum günü mesajın içinde çok teşekkür ederim
sevgiler
Eylül 4th, 2010 at 07:24
Hoşgeldin Aslı. Bana bu yaz Dikili’den bir erik geldi, iri, leziz. Başka yerde görmedim böylesini. Artık Dikili deyince erik geliyor aklıma:))
Eylül 4th, 2010 at 14:46
ELLERİNE SAĞLIK ÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF GİBİ GELDİ BANA DENEMEK İSTERİM..
TATİL DÖNÜŞÜ İNSAN BİR TÜRLÜ ADEPTE OLAMIYOR DEĞİL Mİ..
SEVGİLER
NEŞE
Eylül 5th, 2010 at 07:09
Hoşgeldiniz…
Hem de ne güzel bir tarifle… Tavuk evimizin vazgeçilmezlerindendir. Her yeni sosu ilgiyle takip ederim.
Ellerinize sağlık, sevgiler.