BAHAR PİLAVI
Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yatırırdı hani:) ? Şaka bir yana, özellikle şu iki senedir mevsimleri de bir başka yaşar olduk. Hani Ankara karasal iklimdi, geçişler sert olurdu falan ama bu sene sanki hiç bahar yaşamadan yaza gireceğiz. Kış çetin ve kuru geçti (evet, biraz kar yağışı oldu ama geçtiğimiz yazın kuraklığını telafi edecek kadar değildi) sonra Mart ayına girer girmez 20’li dereceleri gördük termometrelerimizde.
Eh havalar böyle olunca bünyeler de şaşırıyor haliyle. Bizim evde şu anda herkes hasta, herkeste bir keyifsizlik hakim. Evde bol bol meyve ve bitki çayı tüketiliyor. Bu geçiş dönemini en az hasarla atlatmak için dikkatli olmak lazım, güzel havalara aldanıp incecik kıyafetlerle sokağa fırlamamak lazım (bu laf banaydı:)).
Biraz yağış, biraz yağmur..Şimdi hepimiz bunu diliyoruz. Eskiden, ben küçükken hatırlıyorum da nasıl olursa hafta sonuna hep yağışlı havalar denk gelirdi. Eh haliyle tatil günlerini dışarıdaki gri havaya bakarak evde geçirmek çok canımı sıkardı, “keşke dinse şu yağmur” derdim.
Şimdi düşünüyorum da şöyle bir ay aralıksız yağsa, hava gri bile olsa ama içimizi serinlete serinlete gökyüzünden boşalıverse damlalar. Toprak kana kana içse yağmuru, ben dışarı çıkıp yağmur altında yürüsem, ıslak toprak kokusunu içime çeksem doya doya..
Bahar yağmurları kadar güzeldir baharın o kendine has enerjisi, renkleri… Bahar bin bir renkli çiçekleriyle gökkuşağına boyarken doğayı, ben baharın renklerini mutfağımdan geçirdim.
İşte en az bahar kadar renkli, bir o kadar lezzetli ve sağlıklı bahar pilavım:).
Not: Bu pilavın tarifini annem birkaç hafta önce televizyonda seyretmiş. Aklında kaldığı şekliyle bana anlattı, biz de kendi damak tadımıza uyarlayıp son şeklini verdik. Bu pilavın adı neydi tam bilmiyorum ama bu rengarenk haliyle ona çok gidecek “Bahar Pilavı” ismini ben koydum.
Buyrun tarifini:
BAHAR PİLAVI
1 çay bardağı sıvıyağ
5-6 sap taze soğan
2 adet orta boy kabak (küp küp doğranmış)
2 yemek kaşığı çiğ ay çekirdeği içi
5-6 adet kuru kayısı (tavla zarı gibi doğranmış)
3 su bardağı pirinç
4,5 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı kuru nane
tuz
Yapılışı:
Öncelikle tencerede yağımızı kızdırıp, ince ince doğradığımız taze soğanları kavuruyoruz. Daha sonra sırasıyla çekirdeği, kabakları ve kuru kayısıyı ekleyip kavurarak hepsinin pişmesini sağlıyoruz. Daha önceden ıslatıp yıkadığımız pirinçleri de diğer malzemelerin üzerine ekleyip pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçler de kavrulunca kaynar suyu, kuru naneyi ve arzu ettiğimiz miktarda tuzu ekleyip pilav iyice suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Pilav suyunu çekince altını kapatıp çok az karıştırdıktan sonra tencerenin üzerini kağıt havluyla örtüp demlenmeye bırakıyoruz. Demlenen pilavımız servise hazır hale geliyor.
Afiyet olsun:)))..
Mart 11th, 2008 at 06:16
canım pilav harika olmuş.enfes görünüyor.ellerine saglık.yagmuru çok severim ben ama bu sevgidende başka bir istek haline dönüştü bizlerde.keşke yağsa doya doya:((
Mart 11th, 2008 at 07:23
muhteşem görünüyor. kuru kayısıyı yeşil salatada da çok severim. pilavda da deneyeceğim. gerçi pilav konusunda biraz acemiyim ama.. inşallah bu güzel olur
çok teşekkürler bu güzel tarif için..
Mart 11th, 2008 at 09:08
Ezgicim çok haklısın yağmur artık önemli bir ihtiyaç halini aldı, umarım çok çok yağar..
Yorumun için çok teşekkürler:).
Sevgiler..
aslı
Mart 11th, 2008 at 09:09
Meldacım ben de kuru kayısıyı yeşil salatada hiç denemedim, eminim çok yakışıyordur. Ben de onu deneyeceğim:).
Yazdıkların için çok teşekkürler:).
Sevgilerimle…..
aslı
Mart 11th, 2008 at 10:08
çok şık bir pilav olmuş rengarenk kabakları ilk gördüğümde pırasamı sanmıştım ama pırasapa pilava yakışırdı sanırım…Canım ellerine sağlık…
Mart 11th, 2008 at 10:45
Hımmmmmmmm gerçekten de tam bahar pilavı olmuş, ellerine sağlık…
Mart 11th, 2008 at 13:21
canikom bu pilav nefis görünüyor valla yerim ben bu pilavın hepücüğnü:)))) ellerine sağlık sevgilerimle öpüyorum
Mart 11th, 2008 at 23:14
Tam bahara yakisir bir pilav olmus renkli ic acici eline saglik canim.Burda bahar bol yagmurlu geciyor ve sunada firtina var disarda,ucuyoruz.
Sevgiler
Mart 12th, 2008 at 07:11
bahar gibi cıvıl cıvıl olmuş eline sağlık…
Mart 12th, 2008 at 10:00
Zerrincim çok teşekkür ederim:).
Haklısın pırasa da çok yakışabilir pilava, denemek lazım:).
Sevgilerimle..
aslı
Mart 12th, 2008 at 10:02
Uğur böceği çok teşekkür ederim yorumun için:).
Sevgiler..
aslı
Mart 12th, 2008 at 10:03
Gönülcüm bunlar ne güzel kelimeler böyle, çok teşekkür ederim:).
Bütün tabak senindir canım, afiyet olsun;).
Sevgiler..
aslı
Mart 12th, 2008 at 10:04
Baharcım ben de bu rengarenk görüntüsüne bakıp ismini koydum pilavın:).
Ahh keşke buralara da yağsa yağmur (hava şu anda kapadı, umarım yağar:)).
Sevgiler..
aslı
Mart 12th, 2008 at 10:39
ELLERİNE SAĞLIK CANIM…HARİKA…
ÖZLEM
Mart 12th, 2008 at 14:53
Özlemcim çok teşekkür ederim:).
Sevgiler..
aslı
Mart 13th, 2008 at 06:45
Aslı’cım ne kadar renkli ve güzel bir pilav olmuş. Adına uygun bahar gibi. Ellerinize sağlık canım. Sevgiler, öpüyorum..
Mart 13th, 2008 at 10:57
Bir mimde bile mevsim olsam sorusuna bahar olurdum diyen beni, bu nefis bahar pilavını nasıl sevmem?:) Ellerine sağlık Aslı’cığım.
Mart 14th, 2008 at 08:15
Ebrucum çok teşekkürler:).
Evet, bu pilavın ismi hem görüntüsüne hem de mevsime uysun dedim.
Sevgiler..
aslı
Mart 14th, 2008 at 08:17
Defnecim bu konuda ben de aynı senin gibiyim:). Baharın tam ortasında doğmuş biri olarak, en sevdiğim mevsimdir benim de bahar. Doğanın uyanışını, havaya yayılan tazelik kokusunu severim.
Yorumun için çok teşekkürler canım.
Sevgilerimle:)..
aslı
Mart 14th, 2008 at 21:15
Tam benli olmuş pilav.Ellerine sağlık
Mart 15th, 2008 at 07:08
Adı gibi, rengarek ne güzel olmuş, bahara yakışır, ellerine sağlık.,
Sevgi ile
Mart 15th, 2008 at 22:07
Ayşecim beğendiğine sevindim. Çok teşekkürler:).
Sevgiler..
aslı
Mart 15th, 2008 at 22:08
Kübracım, evet bu pilava en yakışan isim bu oldu galiba:).
Teşekkürler yazdıkların için.
Sevgilerimle…
aslı
Mart 16th, 2008 at 17:31
Cok sahane görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.
Mart 16th, 2008 at 18:34
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 19
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM; 17.03.2008–30.03.2008 Tarihleri arasında PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ
***http://yemekguncesi.blogcu.com/***
YANİ BEN YAPACAĞIM. SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!! BU SEFERKİ ETKİNLİK SÜRESİ 2 HAFTAYA ÇIKARILDI. HEM SİZLERİN YORGUNLUĞUNUZU ATMANIZ HEMDE TARİFLERİNİZİ DAHA RAHAT GÖNDEREBİLMENİZ İÇİN. HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE “PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ “19″ BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI, TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM. CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR. BEN SİZE GERİ DÖNÜP TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. SELAM VE SEVGİLERİMLE.. Yeliz Yemekgüncesi
——————————————————————————————
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 19 http://nasibim.blogcu.com/ ve http://selmahlc.blogcu.com/ tarafından hazırlanmıştır.
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş çayına gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler…..
Mart 17th, 2008 at 07:38
cok guzel gorunuyo ellerinize saglik….guzel bir hafta diliyorum sevgiyle kalin….
Mart 19th, 2008 at 18:13
Aslıcıgım neden güzel olan hersey cok kalorili:)
Mart 20th, 2008 at 07:17
ahahah ebbişimmm mart kapıdan baktırır kombileri kapattırır:))) bu senede geçen seneki gibi yoğun kış yaşamadık…gerçi bugün üşüdüm ama geçer yarına güneş açar…..pilavın harika görünüyor ellerine sağlık bebişim…sevgilerimle öpüyorum
Mart 20th, 2008 at 08:24
Senem çok teşekkürler yazdıkların için:).
Sevgiler, öpücükler..
aslı
Mart 20th, 2008 at 09:04
Sevgili Yemek Güncesi,
Davet için çok teşekkür ederim. Katılmaya çalışacağım.
Sevgiler:).
aslı
Mart 20th, 2008 at 09:05
Ece çok teşekkür ederim.
Sana da iyi haftalar diliyorum.
Sevgilerimle:).
aslı
Mart 20th, 2008 at 09:06
Papatyacım ama bak bu pilav o kadar da suçlu sayılmaz, birazcık yeriz biz de:).
Sevgiler..
aslı
Mart 20th, 2008 at 09:08
Gönülcüm birkaç gündür yağmur var bizim burda, umarım devamı gelir:).
Yazdıkların için teşekkürler canımcım..
Sevgileeeeer:).
aslı