AYÇE ABLA’NIN TUZLU KURABİYELERİ

Temmuz 29, 2010 - 11:06 pm 11 Comments

Annemin arkadaşı Ayçe ablanın ilk tarifini denedikten ve fazlasıyla memnun kaldıktan sonra geçenlerde, büyük zevkle bir diğer tarifini de denedik:)..

Anneciğim bu tarifleri arkadaşlarıyla toplanmalarında (bir nevi bayanlar günü) alıyor. O kalabalıkta, konuşmalar arasında bazen bazı malzemeleri söylemeyi, yazmayı unutuveriyorlar:). Bugün vereceğim tarifin iki versiyonu olmasını da böyle bir olaya borçluyuz aslında.

Annecim bu tuzlu kurabiyelerin tarifini alırken kabartma tozunu yazmamış, ilk yapışında da bu şekilde yapmış. Ayçe abla bu kurabiyeleri anlatırken uzun süre bayatlamayan kurabiyeler olduğunu söyleyince herhalde içinde kabartma tozu olmamasından kaynaklanıyor diye düşünüp üzerinde de durmamış. Kurabiyeler piştikten sonra kıyır kıyır, aynen pastane tuzluları gibi olmuşlardı, sanırım bunu biraz da kabartma tozsuz yapılışına borçluyduk:).

Daha sonra annem Ayçe ablayla konuşunca sordu, meğer içinde kabartma tozu kullanılıyormuş ama “çok az koysan da olur” demiş Ayçe abla. Annem de kurabiyeleri ikinci kez yapışında kabartma tozu kullandı. Ben bu sefer içine mahlep de koymamızı önerdim, çünkü tuzlu kurabiyelerde mahlep kokusu çok hoşuma gidiyor benim.

Sonuç olarak bir temel hamurdan iki farklı kurabiyemiz olmuş oldu. Farkları sayacak olursam; birincide kabartma tozu ve mahlep yoktu. Birinci grup kurabiyeleri şekillendirirken annem simit şeklinde kıvırıp, önce yumurta akına, sonra susama buladıktan sonra fırınlamış. İkinci grubu ise merdaneyle açıp, kurabiye kalıbıyla şekillendirdikten sonra, üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serperek fırınladı. Farklı malzemeleri, iki tarifte farklı renkte yazdım ki daha anlaşılır olsun.

Biz bu kurabiyenin her iki halini de çok sevdik. Dediğim gibi kabartma tozu kullanmayışımız susamlı simitleri pastane tuzlularının kıvamına çok yaklaştırmış ve bu hali benim çok hoşuma gitti. Sanırım ben bir daha yaparsam kabartma tozu kullanmam. Gerçekten de uzun süre tazeliğini koruyabilen kurabiyeler bunlar, tabi hemen yendikleri için çok uzun süre kalamıyorlar:).

Ayçe ablaya bize bu güzel tarifini kazandırdığı için tekrar çok teşekkür ediyorum:).

İşte Ayçe ablanın tarifi ve bizim ufak şekillendirmelerimizle oluşan iki farklı kurabiye tarifi:

AYÇE ABLA’NIN TUZLU KURABİYELERİ

SUSAMLI MİNİK SİMİTLER

Malzemeleri:

125 gr. Tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı peynir (ezilmiş beyaz peynir, rende kaşar ya da başka bir peynir olabilir)

1 çay bardağı dolusu yarı yarıya sirke-su karışımı

3 silme yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

aldığı kadar un (ben tam buğday unu kullandım)

üzerine: 1 yumurtanın beyazı ve susam

Yapılışı:

Un hariç diğer malzemeleri bir yoğurma kabında elimizle iyice karıştırıyoruz. Unu azar azar ilave edip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde ediyoruz (kulak memesi kıvamında). Bu hamurdan küçük parçalar koparıp elimizle yuvarlayıp incelterek çubuk şekline getiriyoruz. Daha sonra bu çubuğun iki ucunu birleştirip simit şekli veriyoruz. Elde ettiğimiz bu simitleri önce yumurta akına sonra da susama batırıp yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden 180C°’ye ısıtılmış fırında kurabiyeler pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

HAŞHAŞLI YILDIZ KURABİYE

Malzemeleri:

125. gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı peynir (ezilmiş beyaz peynir, rende kaşar ya da başka bir peynir olabilir)

1 çay bardağı dolusu yarı yarıya sirke-su karışımı

3 silme yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı mahlep

aldığı kadar un (ben tam buğday unu kullandım)

üzerine: 1 yumurtanın sarısı ve haşhaş tohumu

Yapılışı:

Un hariç diğer malzemeleri bir yoğurma kabında elimizle iyice karıştırıyoruz. Unu azar azar ilave edip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde ediyoruz (kulak memesi kıvamında). Hamuru bir merdaneyle 1 cm. kalınlığında açıp kurabiye kalıbıyla keserek şekil veriyoruz. Kalıpla şekillendirdiğimiz kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz, üzerlerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş tohumu serpiyoruz. Önceden 180C°’ye ısıtılmış fırında kurabiyeler kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Afiyet Olsun:)).

11 Responses to “AYÇE ABLA’NIN TUZLU KURABİYELERİ”

  1. mine Says:

    İkisinide denemeli Aslıcığım Ayçe Ablanın ve Annenin eline sağlık.Paylaşımın içinde çok teşekkürler Müge ile çok öpüyoruz. Umut hep yanımızda olsun…

  2. butterfly Says:

    Çok teşekkürler Mine Ablacım:).
    Ben de sizleri öpüyorum:).
    Sevgilerimle….
    aslı

  3. aylin Says:

    harika çıtır çıtır miss kokulu kurabiyeler olmuş.

    Ellerine sağlık

  4. ozay Says:

    Canım cok lezzetlı gorunuyorlar ellerıne saglık.KOCAMAN OPTUM…

  5. nesrin Says:

    Ikisine de hayir demem, cünkü cayin yanina benim icin vazgecilmez. Ben de bu ara tuzlu bir seyler olsun diyordum. Güzel bir tarif. Sevgiler…

  6. arzu Says:

    Elinize sağlık.çok severim.sevgiler.

  7. papatya prenses Says:

    anneciğinin ellerine sağlık tatlım. ikisi de enfes görünüyor..

  8. derya Says:

    Canım Kelebeğim mutlu hafta sonları dilerim sana.Ne kadar güzel kıyır kıyır kura
    biyeler.Mim cevabını sabırsızlıkla bekliyorum ve seni kocaman kocaman öpüyo
    rum…
    Ablan:))

  9. butterfly Says:

    Canım arkadaşlarım hepinize teşekkür ediyorum güzel yorumlarınız için:).
    Derya ablacım mime cevaplarımı yayınlayacağım en kısa zamanda:).
    Sevgiler..
    aslı

  10. öznur Says:

    hımm benimde yaptığım bir kurabıye ağızda dağılması damakta harika bir tat bırakması çayın yanında harika bir ikram sevgilerimle

  11. butterfly Says:

    Çok teşekkür ederim güzel yorumun için Öznurcum:).
    Sevgiler..
    aslı

Leave a Reply