PORTAKALLI BROWNİ
Son verdiğim Karides Güveç tarifinden sonra kendimizi şımartmaya leziz mi leziz bir tatlı ile devam edelim…
Bugün vereceğim tarif annemin arkadaşı, adaşım, Aslı Ablama ait. Geçen ay onların gününe katılınca, hamarat bayanlarla bir araya gelme fırsatını birbirinden güzel tarif alışverişleri yaparak değerlendirdim:). Bu tarif de onlardan biriydi.
Annem bu güzel Browni’yi daha önce Aslı Abla’nın sunumuyla tatmış, bana da ne kadar nefis bir kek olduğunu anlatmıştı. Hafta sonu annem tarifi uygulamış, bize de tatması düşmüştü:). Abartısız söylüyorum ki benim hayatımda yediğim en güzel Browniydi bu.
Belli ki bu tarif bizim evin başucu tariflerinden birisi olacak ve mutfağı sık sık nefis çikolata kokuları saracak…
Canım Aslı ablama bu güzel tarifi için çok teşekkür ediyorum ve böyle nefis tariflerinin devamını sabırsızlıkla beklediğimi de belirtmek istiyorum:).
İşte Tarifi:
PORTAKALLI BROWNİ
Malzemeleri:
6 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ+süt karışımı(bardağın 2/3′ü sıvıyağ, kalanı süt olacak)
2 portakalın kabuğunun rendesi ve suyu
1 su bardağı+1 kahve fincanı un (tam buğday unu kullandık)
5-6 dolu yemek kaşığı kakao
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Çikolata (evde hangi çeşit varsa, ne çeşit çikolata istenirse kullanılabilir, benim tavsiyem bitter çikolata olacaktır. Miktar yine isteğe bağlı ama en az 100 gr. kadar diyebiliriz)
Yapılışı:
Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar mikserle iyice çırpıyoruz. Yağ-süt karışımını, portakal suyunu ve portakal kabuğu rendesini de ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
Daha sonra unu, kakaoyu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ilave ediyoruz ve iyice çırpıyoruz.
Diğer yanda dörtgen bir fırın kabını (biz fotoğraftaki cam fırın kabını kullandık) yağlıyoruz. Kek karışımının yarısını yağlanmış kaba döküyoruz, üzerine elimizle ufak parçalara ayırdığımız çikolataları serpiştiriyoruz (biz bitter çikolata kullandık). Daha sonra kalan kek hamurunu çikolataların üzerine döküyoruz. En üste biraz daha çikolata serpiştiriyoruz (bu aşamada damla çikolata kullandık).
Önceden 180Cº’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (yaklaşık yarım saat kadar).
Pişen keki fırından alınca ilk sıcağı çıktıktan sonra üzerine kağıt havlu ve onun da üzerine temiz bir mutfak havlusu örtüp dinlendirmeye bırakıyoruz. Bu şekilde ılımasını sağladığımız keki ister ılıkken, istersek soğuyunca servis ediyoruz. Servis yaparken yanına bir top da vanilyalı dondurma eşlik ederse çok da güzel olur, benden söylemesi:)).
Afiyet olsun:).
Nisan 22nd, 2013 at 15:55
o çikolata miktarı 200 gr oldumu yeme de yanında yat
enfess görünüyor. ellerine sağlık kelebeğim. Aslı ablanın da tarifine
Nisan 22nd, 2013 at 16:48
Nefis olmuş nefisss.. Çikolata portakal uyumu nefistir zaten.. Ellerine sağlık canım..
Nisan 22nd, 2013 at 16:51
Prensescim annem de oldukça fazla çikolata kullanmış içerisinde, zaten fotoğraftaki dilimde bize göz kırpan çikolata katmanı bunu gösteriyor;). Bu konuda sana katılıyorum; bol çikolata, bol lezzet:))..
Güzel yorumun için çok teşekkürler.
Sevgiler:).
aslı
Nisan 22nd, 2013 at 16:53
Hülyacım çok teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim:)..
Çikolata-portakal benim de favori ikililerimdendir..
Sevgiler..
aslı
Nisan 22nd, 2013 at 18:45
Kelebeğim;
Senin ve adaşının ellerine sağlık.İçinde çikolata varsa benim için tamamdır zaten portakalda çok yakışıyor:)))Mmmmmm yemede yanınta yat olmuş:)))Öpüyorum
kocaman….
Seni çok seven Ablan…
Nisan 23rd, 2013 at 13:44
hem portakal hem browni off süpersin canım
ellerine sağlık
Nisan 23rd, 2013 at 18:07
Browni ve portakal ilkkez duyduğum bir ikili ama öyle güzel anlatmışsın ki denemekte fayda var
Ellerine sağlık
sevgiler
Nisan 24th, 2013 at 10:01
Canım Derya ablam güzel yorumun için çok teşekkürler:). Çikolata ve portakal ikilisine ben de bayılıyorum:).
Ben de çok öpüyorum..
seni çok seven kelebeğin
Nisan 24th, 2013 at 10:01
Handecim çok teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim:).
Sevgilerimle…..
aslı
Nisan 24th, 2013 at 10:03
Neşe Hanım portakal ve çikolata beraber çok güzel bir lezzet meydana getiriyorlar. Umarım dener ve seversiniz:).
Sevgilerimle…
aslı
Mayıs 2nd, 2013 at 20:42
Oh oh portakalı da süslü süslü, pek alımlı pek fettan olmuş bu güzellik!