İRMİK TATLISI

Mayıs 10, 2013 - 11:44 am 15 Comments

Mayıs ayı belki de yılın en sevdiğim ayıdır…Bunda bu ayda doğmuş olmamın etkisi olabilir belki ama Mayıs’ı en çok; sıcağı, güneşi, artık çiçek açmış ağaçları, mis gibi çiçek kokularını bize doyasıya sunduğu için seviyorum galiba. Ardından güneşin gülümsediği bahar yağmurlarına, yağmurla tazelenen buram buram toprak kokusuna da değinmeden edemeyeceğim tabi..Şimdi dışarıdan cıvıl cıvıl kuşların sesini dinlerken bunları yazmak geldi içimden.

Aslında bu yazının asıl konusu bir tatlı tarifi. Şerbetli tatlı kategorisine girse de bence sütlü tatlı hafifliğinde ve lezzetinde. Bu yüzden diğer tüm şerbetli tatlılardan ayrı bir yere koyuyorum bu tatlıyı gönlümde (gönlüme de niye tatlıyı koyuyorsam:)).

Bir kez yapıp yiyince tekrar tekrar yapma isteği doğuruyor insanda (ya da bunda tatlıyı çok seven bir aile olmamızın payı da büyük olabilir;)).  

Uzun lafın kısası çok değişik, hafif ve bir o kadar lezzetli bir tatlı “İrmik Tatlısı”..

İşte Tarifi:

İRMİK TATLISI

Malzemeleri:

4 adet yumurta

3 su bardağı süt

1 su bardağından biraz fazla irmik

2 yemek kaşığı tereyağı

1 fiske tuz

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1-2 damla limon suyu

Üzerine:

Fındık

Yapılışı:

İlk olarak şekerle suya 1-2 damla limon suyunu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynatıp şerbeti hazır ediyoruz. Kaynayan şerbeti bir kenara alıp soğumaya bırakıyoruz.

Diğer yanda bir tencereye sütü, yağı ve bir fiske tuzu koyup kaynatıyoruz. Kaynayınca içine yavaş yavaş irmiği ilave edip sürekli karıştırarak 15 dakika kadar pişiriyoruz. Daha sonra bunu da bir kenara alıp ılımasını sağlıyoruz.

Bu arada tatlıların üzerine batıracağımız fındıkları su dolu bir kap içerisine koyup 10 dakika kadar suda beklettikten sonra süzgeçte sularını süzdürüyoruz. Bu püf noktası sayesinde tatlıların üzerine koyduğumuz fındıklar tatlı piştikten sonra dökülmüyor.

İrmikli karışım ılıyınca içine yumurtaları kırıp yoğuruyoruz. Oluşan bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayıp bir fırın tepsisine diziyoruz. Her tatlının üzerine birer fındık batırıyoruz.

175Cº’ye ısıtılmış fırında tatlıların üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Pişen tatlılara soğuk şerbeti döküp hala ılık olan fırının içine koyuyoruz (fırın çalışmıyor). Tatlıları bu şekilde 10 dakika kadar fırının içinde tutuyoruz bu sayede şerbeti iyice çekmiş oluyorlar.

Şerbetlenen tatlıları soğutuyoruz. İstersek üzerine kaymak ya da dondurma koyarak da servis edebiliriz.

 Afiyet Olsun:)

15 Responses to “İRMİK TATLISI”

  1. Hülya Says:

    Ne kadar hoş ne kadar güzel bir tatlı Aslı’cım.. Yapılışı çok değişik geldi bana. Harika görünüyor ellerine sağlık canım..

  2. ebru Says:

    Aslıcım tatlı çok lezzetli görünüyor. Ben dondurma olarak alayım lütfen:)) Ellerine sağlık canım

  3. Derya Sezgin Says:

    Kelebeğim;
    Nefis bir tatlı offff ya nasıl canım çekti olsa da yesem ellerine sağlık.Bu yaz nasipse Ankara’ya gelmeyi çok istiyorum inşallah o zaman görüşme fırsatımız olur.
    Kocaman öpüyorum,seni çokkkk seven Ablan…

  4. sagliklimutfak Says:

    Benim irmik lokmamı andırıyor. sadece fırınlanıyor. Buda çok nefis ellerine sağlık canım. sevgiler yolluyorum

  5. butterfly Says:

    Hülyacım güzel yorumların için çok teşekkür ederim:). Gerçekten de diğer hamur tatlılarına benzemeyen bir tarif bu, biz çok sevdik:).
    Sevgiler..
    aslı

  6. butterfly Says:

    Ebrucum çok teşekkürler..Ben de dondurmalı servisini çok seviyorum:).
    Sevgilerimle..
    aslı

  7. butterfly Says:

    Derya ablacım o zaman inşallah Ankara’ya geldiğinde ben sana bu tatlıdan yapıp ikram edeyim:). Ankara’ya geldiğinizde mutlaka haberleşip görüşelim, evimize bekleriz..
    Ben de çoook öpüyorum
    seni çok seven kelebeğin

  8. butterfly Says:

    Hilal’cim ben de senin irmik lokması tarifine bakacağım hemen, eminim o da çok lezzetlidir..
    Güzel yorumun için teşekkürler canım:).
    Sevgiler..
    aslı

  9. NEŞELİ GÜNLER Says:

    İrmikli enfes bir tatlı olmuş
    Görüntüsü ye beni der gibi

    ellerine sağlık

    sevgiler

  10. ihlamurcum Says:

    Değişik tariflere bayılıyorum, bunu da çok sevdim.İlk fırsatta deneyeceğim,elinize sağlık.

  11. zeynep Says:

    Oooo neffsi görünüyor,ben hemen bunu deneyeceğim bilesin.Ellerine sağlık Aslı’cığım,hayırlı ramazanlar bu arada.İnşallah daha nice güzel ramazanlara böyle ağız tatlandırıclarla erişiriz..

  12. butterfly Says:

    Neşeli Günler, Ihlamurcum güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim:).
    Sevgiler:).
    aslı

  13. butterfly Says:

    Zeynepcim güzel yorumun için teşekkürler:). Şimdiden senin de ellerine sağlık, eminim seninkiler daha da güzel olacaktır;).
    Sana da hayırlı Ramazanlar canım.
    Sevgiler:).
    aslı

  14. derya Says:

    sitenizi çok beğendim ,değişik tarifleriniz var. bu tatlıyı dün yaptım siz 4 yumurta demiştiniz. ben 2 koymama ragmen tatlı felaket yumurta kokuyordu . neden acaba?

  15. butterfly Says:

    Derya hanım öncelikle site hakkında güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bu tatlıyı yapalı oldukça zaman oluyor ama hatırladığım kadarıyla yumurta kokusu olmamıştı ben yaptığımda. Bu tatlının hamurunun yapılma şeklini ben şu hamuruna (ekler, profiterol hamuru) benzetiyorum, onda da bu miktarlarda yumurta konulur. Belki ben yumurta kokusuna o kadar hassas olmadığım için farketmemiş olabilirim ama tatlıyı yiyenlerden de o şekilde bir yorum almadım. Bilemiyorum sizin tatlınızda neden öyle bir koku oldu.
    Tarifi deneyip, fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
    Sevgiler…
    aslı

Leave a Reply