PASTIRMALI ISPANAKLI BÖREK

Kasım 12, 2013 - 1:28 pm 6 Comments

Tariflerime yine bir börek tarifiyle devam etmek istiyorum bugün…

Bu böreği hafta sonu arkadaşlarımızın evine giderken götürmek için yaptım. Evdeki malzemelerle, doğaçlama bir şekilde oluştu bu tarif de. Ispanakla pastırmayı birbirlerine çok yakıştırdığım için bu tarifte ikisini buluşturmak istedim. İç malzemedeki beyaz peynir de pişerken eriyip bütün lezzetin bir araya gelmesini sağladı. Yufkayı marketten aldığım için oldukça kalıncaydı ama zaten az yufka kullanarak yaptığım için tam kararında oldu bu kalınlık.

 

Bol sohbetli, bol kahkahalı harika bir dost masasına eşlik ettiğinden böreğim daha da lezzetlendi:).

İşte Tarifi:

PASTIRMALI ISPANAKLI BÖREK

Malzemeleri:

3 adet yufka

2 adet yumurta (biri böreğin içine, diğeri üzerine sürmek için)

1 su bardağı yoğurt

Yoğurdu sos kıvamına getirecek kadar zeytinyağı (ben göz kararı yaptım ama yaklaşık yarım su bardağı kadar)

Üzerine serpmek için susam

İç malzemesi:

1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kuru soğan

Yarım kg ıspanak

karabiber

300 gr. beyaz peynir

80-100 gr pastırma (ben çemensiz pastırma kullandım)

Yapılışı:

Öncelikle soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağ ile birlikte bir tencerede kavuruyoruz. Yıkayıp, suyunu süzdüğümüz ıspanakları 1-2 parmak kalınlığında doğrayıp soğanlara ilave ediyoruz. Ispanaklar iyice suyunu çekene kadar pişiriyoruz, istersek karabiber ilave ediyoruz. (peynir ve ıspanak yeterince tuzlu olduğu için ben ıspanaklara tuz eklemedim)

Kavurduğumuz ıspanaklar iyice soğuyunca içine ezdiğimiz beyaz peyniri ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Böreğin içine sürülecek sos için yoğurdu, bir yumurtayı ve zeytinyağını karıştırıyoruz. Bu aşamada ben zeytinyağını yavaş yavaş ekleyip, akışkan sürülebilir bir kıvama gelinceye kadar karıştırdım.

Diğer yanda dikdörtgen bir fırın kabını (ben dikdörtgen borcam tepsi kullandım) tereyağı ile yağlıyoruz. İlk yufkamızı fırın kabımıza seriyoruz. Yufka borcama büyük geldiğinden kenardan sarkan yufkaların fazlalığını içinde kullanmak için kopardım ben. Yufkanın üzerine bir fırça yardımıyla yoğurtlu sostan biraz sürüyoruz. Parça yufkalardan ve biraz da 2. yufkadan parçalar kopararak ilk yufkanın üzerini tekrar yufka ile örtüyoruz. Bu katın üzerine ıspanaklı-peynirli için yarısını döküp iyice yayıyoruz. Ispanakların üzerine ufak parçalara kestiğimiz pastırma dilimlerinden serpiyoruz (alttaki resimde görüldüğü gibi).

Sonra tekrar ikinci yufkayı parçalayarak borcama seriyoruz ve üzerine tekrar yoğurtlu sostan sürüyoruz. Kalan içi malzemesini de aynı şekilde bu katın üzerine serip, üzerine pastırma serpiyoruz. Böylece arada iki kat iç malzememiz oluyor. Son yufkayı da serip, uçlarını böreğin altına doğru kıvırıyoruz. (Ben böreğin katlarını yaparken yufkalarım kabıma göre büyük olduğundan kenarlarını kopartıp, gerektikçe aralara yaydım).

Yoğurtlu sosun kabına, kalan 1 yumurtayı kırıp, biraz da zeytinyağı damlatıp iyice çırpıyoruz. Böreğin üzerine bu karışımı sürüyoruz. En üste de susam serpiyoruz.

Önceden 180C°’ye ısıtılmış fırında altı, üstü iyice kızara dek pişiriyoruz. Ilıkken servis ediyoruz.

Afiyet Olsun:).

6 Responses to “PASTIRMALI ISPANAKLI BÖREK”

  1. dokuzuncubulut Says:

    Aslıcım o kadar lezzetli görünüyor ki, bayıldım :) Ispanaklı böreği çok severim bir de pastırma ilavesiyle çok daha lezzetli olmuştur. İlk yaptığımda böreğimi böyle deneyeceğim. Ellerine sağlık olsun, sevgiler :)

  2. Papatya Prenses Says:

    Pek leziz görünüyor, zaten iki enfes lezzetin birlikteliğinden başka ne beklenir :)

    Ellerine sağlık canım. Uzatma artık aralarınııı :)

    Neşeniz daim olsun..

  3. butterfly Says:

    Aslı ablacım güzel yorumun için çok teşekkür ederim:). Pastırma gerçekten de farklı, güzel bir lezzet katıyor böreğe. Umarım dener ve seversin..
    Sevgilerimle:)
    aslı

  4. butterfly Says:

    Prensescim çok teşekkür ederim:). Araları uzatmak istemiyorum ben de ama inan fırsat bulamıyorum çoğu zaman tarif eklemeye. Ama elimden geleni yapacağım;).
    Sevgiler:))
    aslı

  5. Derya Sezgin Says:

    Kelebeğim;
    Böreğin nefis olmuş bir dilim olsa yerdim ellerine sağlık,kocaman öpüyorum.

    Seni çokkkk seven ablan….

  6. Yağmur Says:

    Tarifi denedim, görüntüsü de lezzeti de güzel oldu. Tarif için teşekkürler.

Leave a Reply