YAZDAN KALANLAR, İTALYA VE TİRAMİSU

Eylül 25, 2013 - 3:16 pm 10 Comments

Yine uzuuunca bir aradan sonra yeni bir yazı ve yeni bir tarifle buradayım:).

Yaz’ı artık geride bırakırken, bu mevsimin hakkını; bol bol gezerek, yeni yerler görüp tanıyarak, eşle dostla gülüp eğlenip güzel zamanlar geçirerek, bazen kendime dinlenme fırsatları yaratıp, bazen de kendimi sporla fiziken yorup, ruhen dinlendirerek verdim sanırım..Yaz boyu tatil yapmadım elbet, çoğu zaman işle güçle geçti mevsimin en sıcak günleri.

Ama şöyle geriye dönüp bakınca geçen mevsime, en çok aklımda kalan her fırsatı gezmeye, yeni yerler görmeye adamamız oluyor. Her yaz olduğu gibi bu yaz da Ege’ye kısa da olsa bir kaçamak yaptıktan sonra bir de İtalya turu ekledik yapılacaklar listesine. İyi ki de öyle yapmışız; her anı dolu dolu geçen, oldukça tempolu ve bu sayede pek çok yer görüp gezebilme imkanı bulduğumuz bir seyahat oldu.

Roma’yı, Floransa’yı, Siena’yı, Pisa’yı, Lucca’yı ve Venedik’i görme imkanımız oldu. Özellikle Roma’da bir açık hava müzesini geziyor gibi hissediyor insan. Oradayken pek çok sanatçının heykel ve resimlerini görme imkanımız oldu. Zaten gezdiğimiz her şehir bu sanat eserleriyle bezeli. Makinamızda yüzlerce fotoğraf, zihinlerde onlarca güzel anıyla döndük tekrar Ankara’ya. Bu güzel gezi, “İtalya’ya mutlaka tekrar gelmeliyiz” dedirtti bize. İşte oradan bir kaç kare:

İtalyan mutfağı da hamur işi ve deniz ürünlerini bir hayli seven bünyeme pek bir hoş geldi ne yalan söyleyeyim:). İncecik pizzaları, çeşit çeşit makarnalarıyla bizi fazlasıyla tatmin eden yemekler yedik orada. Ve hemen hemen her gün en sevdiğim tatlılardan biri olan tiramisu’yu da yemeden edemedim. Gerçekten vatanında bir başka oluyormuş…

Tiramisunun o kendine has lezzetini bir İtalyan peyniri olan mascarpone’ye borçlu olduğunu biliyordum. Ama bizim ülkemizdeki çoğu kişi gibi ben de daha önceden bu peynir yerine labne peyniri kullanarak yapıyordum tatlımı. İtalya dönüşü markette mascarpone’yi görünce (biraz da algıda seçicilik oluyor sanırım:)) hemen aldım ve tiramisuyu bir kez de onunla denemek istedim.

Aslında gerçek tiramisu tarifinde malzemeler pişirilmiyor ve yumurtalar da çiğ olarak kullanılıyor ama benim bu aşamada biraz pimpirikliğim tutuyor ne yalan söyleyeyim. Hal böyle olunca ben de her zaman uyguladığım tarifte labne ile mascarponeyi yer değiştirdim. Peki sonuç farketti mi derseniz, “kesinlikle” derim…Mascarpone’nin peynirden öte kremamsı bir tadı ve dokusu var. Bu özelliği tiramisuya çok lezzet katıyor.

İtalya’da yediğimiz bütün Tiramisular kupta servis edilmişti. Ben de bu kez klasik büyük bir tepside yapmak yerine tek kişilik porsiyonlar halinde kuplara hazırladım tatlımı.

İşte tarifi:

TİRAMİSU

Malzemeleri:

Yarım litre süt

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı un

4 yemek kaşığı şeker

250 gr.mascarpone peyniri

1 paket vanilya

kedi dili bisküvi (kup sayısı kadar; ben her kupa birer tane kedidili bisküviyi ikiye bölerek kullandım)

bisküvileri ıslatmak için:

1 su bardağı ılık su

4 adet kesme şeker

2 yemek kaşığı granül kahve

Yapılışı:

Öncelikle Tiramisunun kreması için bir tencereye  yumurtayı, şekeri, unu ve sütü koyup iyice karıştırıyoruz (yumurtanın ocağa konmadan önce iyice karışması lazım). Daha sonra tencereyi kısık ateşe alıp malzemeleri muhallebi kıvamına gelene dek karıştırarak pişiriyoruz. Kaynamaya başlayan muhallebiyi 3-5 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Biraz ılıyınca içine mascarpone peynirini ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Diğer tarafta bir kap içinde bisküvileri ıslatacağımız sıvı karışımı hazırlıyoruz, bunun için ılık suda şeker ve kahveyi karıştırarak eritiyoruz. Her kupun yarısına kadar hazırladığımız kremadan döküyoruz. Üzerine ikiye bölüp kahveli karışımla iyice ıslattığımız kedidili bisküvileri yerleştiriyoruz. Ve üzerlerini tekrar krema ile kaplıyoruz.

Tiramisu kuplarının üzerine kakao eleyerek süslüyoruz. Buzdolabında iyice dinlendirip soğuttuktan sonra servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun:).

10 Responses to “YAZDAN KALANLAR, İTALYA VE TİRAMİSU”

  1. Gülsün Says:

    Aslıcım blogunu takip etmek çok keyifli! Hem yazdıkların hem fotoğraflar hem de tarif güzel anıları hem de mükemmel tatları canlandırdı zihnimde..
    Gerçekten de peynir tadı çok değiştiriyor bu tatlıda. Tarifini ben de bir kişilik kuplarda uygulayacağım. Çok teşekkürler, sevgiler.

  2. Derya Sezgin Says:

    Kelebeğim;
    İtalya ve Fransa hayalimi süsleyen iki ülke harika bir gezi olmuş…Tramisu nefis ellerine sağlık öpüyorum kocaman….
    Seni çokkkkkkkkk seven ablan :)

  3. butterfly Says:

    Gülsün ablacım yazdıklarınız beni çok mutlu etti:). Çok teşekkür ederim. Umarım tarifi dener ve beğenirsiniz.
    Sevgilerimle..
    aslı

  4. butterfly Says:

    Derya Ablacım umarım hayalindeki bu ülkeleri gönlünce gezeceğin seyahatler yaparsın. Biz de farklı ülkeleri gezip tanımayı çok seviyoruz.
    Güzel yorumun için teşekkürler canım ablam.
    Ben de seni çoook seviyorum:))
    kelebeğin

  5. kalpkurabıye Says:

    Aslı’cığım merhaba..
    dolu dolu bir yaz geçirmişsin ne güzel..
    tiramisunda kuplarda çok güzel görünüyor.. ellerine sağlık..
    sevgiler..

  6. Mine Says:

    İtalya muhteşem gerçekten tiramisuları için söylenecek söz yok. Senin tarifin ile denemeliyim bu lezzeti ellerine sağlık sevgiler bizden…

  7. butterfly Says:

    Denizcim güzel yorumun için teşekkürler:). Gerçekten de tatili olabildiğince çok farklı yerleri gezip görmeye adadık. Çok tempolu ve fiziken yorucu da olsa yeni yerler tanımayı çok seviyorum ben.
    Sevgiler..
    aslı

  8. butterfly Says:

    Mine ablacım çok teşekkür ederim:). Aslında orjinal tariflerde yumurta çiğ olarak kullanılıyor ama ona cesaret edemiyorum ben, bu yüzden tiramisu tarifini kendime göre bu şekilde uyarladım:). Umarım dener ve beğenirsin Mine ablacım..
    Sevgiler:)
    aslı

  9. zeynep Says:

    Aslı ne güzel gezmişsin sen ya!
    Oh harika yerler buralar benim de gitmek istediğim yerlerden,dilerim gidebilirim en kısa zamanda.

  10. butterfly Says:

    Zeynepcim umarım buralara ve gidip gezmek istediğin her yere gidersin..Gerçekten görülmeye değer yerler buralar.
    Çok öpüyorum:).
    Sevgiler..
    aslı

Leave a Reply