EKŞİLİ, ZEYTİNYAĞLI PATLICAN

Ekim 4, 2013 - 2:48 pm 5 Comments

Daha Ekim ayına yeni girmişken, sonbaharın gelişini anlamadan kışa mı girdik ne? Havalar birden değişince ne giyeceğimizi de şaşırıyoruz haliyle, grip, nezle de bu fırsatı kaçırır mı hiç, hemen yapışıyor ensemize…O yüzden özellikle bu mevsim geçişlerinde bünyeyi mümkün olduğunca sağlam tutmaya çalışmak lazım, bağışıklık sistemimiz ne kadar kuvvetli olursa o kadar hazırlıklı oluruz biz de önümüzdeki mevsime. Bunun için yeterince vitamin almak lazım tabi, onun için de bol bol sebze meyveye başvurmak..Ben bu konuda şanslıyım çünkü sebzeyi de meyveyi de çok severim. Bu yüzden büyük bir zevkle yer veririm onlara soframızda.Bugün de bir sebze yemeğinin tarifini paylaşacağım. Gerçi yapılalı bir kaç hafta oluyor ama bugün fırsat bulabildim tarifini koymaya. Bu yemekte, bizim işyerindeki bahçemizden topladığımız körpecik patlıcanlar ve domatesler kullanıldı. Öyle olunca da daha bir tatlı oldu sanırım;).

İşte tarifi: 

EKŞİLİ, ZEYTİNYAĞLI PATLICAN

Malzemeleri:

1 adet iri kuru soğan

5 adet patlıcan (incelerinden olursa iyi olur)

4-5 adet domates

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet kesme şeker

Yarım limon

tuz

3-4 diş sarımsak

4-5 yemek kaşığı elma sirkesi

Üzerini süslemek için: maydanoz

Yapılışı: 

Öncelikle patlıcanları alaca soyup, başlarını kesip tuzlu limonlu suda beklemeye alıyoruz (acısının çıkması için).

Diğer yanda kuru soğanı piyazlık doğrayıp bir tencerenin dibine döşüyoruz. Patlıcanları yıkayıp süzdükten sonra ince uzun dilimler halinde dilimliyoruz. (Bizim bahçenin patlıcanları mini mini olunca patlıcanların ucunu tam kesmeden alt tarafa doğru uzunlamasına dilimler keserek yelpazeye benzer bir şekil verdik.) Bu şekilde hazırladığımız patlıcanları soğanların üzerine diziyoruz. Domatesleri rendeleyip patlıcanların üzerine yayıyoruz. Zeytinyağını, tuzu, şekeri ve yarım limonun suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. (Domatesler sulu ise ilave suya ihtiyaç olmuyor ama gerekirse sıcak su ilave edilebilir.)

Diğer taraftan sarımsakları soyup, ezip sirke ile karıştırıyoruz.Patlıcanlar pişip, yumuşayınca üzerine sirkeli karışımı ilave ediyoruz. Birkaç dakika daha pişmeye bırakıp ocağı söndürüyoruz.

Pişen yemeği önce oda sıcaklığına getirip sonra da buzdolabında dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis ediyoruz.

Servis ederken doğranmış maydanozla süsleyince de çok güzel oluyor..

Afiyet Olsun:)

5 Responses to “EKŞİLİ, ZEYTİNYAĞLI PATLICAN”

  1. zeynep Says:

    Aslı’cığım uzun bir aradan sonra merhabalar
    bende senin gibi patlıcanlı birşeyler yaptım böyle:-)
    Seninkiler de çok güzel olmuş,patlıcan zati neffis oluyor her haliyle ellerine sağlık olsun.

  2. Derya Sezgin Says:

    Kelebeğim bayılırım patlıcanın her haine biz silkme deriz ellerine sağlık nefis görünüyor.
    Seni çokkkkk seven Ablan…

  3. butterfly Says:

    Merhaba Zeynepcim:).
    Senin de ellerine sağlık.
    Güzel yorumun için çok teşekkürler;).
    Sevgiler..
    aslı

  4. butterfly Says:

    Canım Derya Ablam, biz de çok seviyoruz patlıcanın her türlüsünü.
    Beğenmene çok sevindim ablacım, çok teşekkürler.
    Seni çok seven kelebeğin;)

  5. nermin Says:

    Aslı hanım bloğunuzu babanız Kemal bey den öğrendim çok beğendim ve takip edicem bundan sonra anneniz ve babanıza çok selamlar sevgiler başarılarınızın devamını dilerim :)

Leave a Reply